IBM roept Baystar, HP, Sun en Microsoft op versus SCO

Dit artikel delen:

IBM heeft dagvaardigen verzonden naar investeringsmaatschappij Baystar Capital, serverproducenten HP en Sun, en Windows-producent Microsoft voor zijn verdediging in de rechtszaak van SCO. IBM wil van de betrokken partijen informatie over hun zaken met SCO en Unix, waar SCO rechten op heeft.

De gevraagde informatie moet voor 7 maart zijn ingediend. Daarnaast kunnen afgevaardigden van deze bedrijven door de juristen van IBM worden opgeroepen om mondelinge toelichting te geven op de relatie met SCO.

Microsoft heeft vroeger met SCO samengewerkt aan x86-Unix-variant Xenix en investeerde begin 2003 bijna 17 miljoen dollar in SCO. Dat was officieel betaling voor een licentie op Unix. Sun heeft voor 9,3 miljoen dollar een licentie gekocht, volgens topman Scott McNealy om zijn Unix-variant Solaris te vrijwaren van juridische problemen. Baystar heeft eind 2003, met betrokkenheid van Microsoft, een investering van nog eens 50 miljoen dollar vergaard en in het bedrijf gestoken.

Unix-erfgenaam SCO claimt rechten op Unix, die ook op Linux zouden slaan. Kernpunt van die claim is de beschuldiging dat IBM de Unix-licentie van SCO zou hebben geschonden door technologie van zijn Unix-variant AIX over te hevelen naar Linux.

SCO heeft IBM in maart 2003 voor de rechter gesleept. Ondertussen claimt voorgaand Unix-eigenaar Novell bepaalde rechten te hebben, wat de zaak van SCO onderuit zou halen. Novell is door de overname van Suse Linux-leverancier geworden en hevelt zijn Netware-besturingssysteem over naar de Linux-kernel. SCO heeft jaren geleden Linux-leverancier Caldera gekocht en wou zijn x86-Unix-variant UnixWare daarmee laten samensmelten, maar heeft die plannen en de gehele Caldera Linux-distributie uiteindelijk laten varen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-02-23T15:36:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.