Nieuwe bèta Vista bevat alle functionaliteit

De nieuwste bèta, officieel Community Technology Preview (CTP), van Windows Vista is volgens Microsoft voorzien van alle geplande functionaliteit. Deze 'feature complete'-proefuitvoering, build 5308, is gisteren uitgekomen.

Vanwege de 'compleetheid' tooit Microsoft de bèta met de naam Enterprise CTP. De softwareproducent stelt dat deze proefversie is bedoeld voor zakelijke gebruikers om Vista te testen en te proberen, zij het natuurlijk niet in productieomgevingen. De tot op heden uitgekomen bèta's waren bedoeld voor technische thuisgebruikers, software-ontwikkelaars, testers en de pers.

Voor systeembeheerders is er nu de functionaliteit die installatie, uitrol, beheer en ondersteuning moet vergemakkelijken. Daarnaast hamert Microsoft op de verbeterde beveiliging van de nieuwe Windows-versie, die eind dit jaar op de markt moet komen.

In deze februari-CTP is ook het nieuwe Welkomstscherm te zien, waarover in de Verenigde Staten al antitrustophef is ontstaan. Daarnaast is er de Windows Sidebar, die gebruikers kleine applicaties biedt à la de widgets van Mac OS X, of de Desktop Search van Google of het Windows-widget-programma van Yahoo. Microsoft heeft zelf iets dergelijks eerder al geprobeerd met de (geflopte) Active Desktop in 1997.

Voor zakelijke (eind)gebruikers valt de ingebouwde samenwerkingsoptie (collaboration) op waarmee bestanden zijn te delen met 'nabije' pc-gebruikers. Deze functionaliteit is volgens de eerste recensies nog wat basaal.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-02-23T17:27:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.