Pc-markt krijgt klap met Vista na Kerst in de winkels

Dit artikel delen:

De pc-industrie krijgt een gevoelige klap met het uitstel van Windows Vista uitgesteld tot begin volgend jaar. Dit betreft de consumentenuitvoering van deze volgende Windows-versie. De reden voor dit nieuwste uitstel is dat de kwaliteitstesten voor pc's enkele weken langer duren dan eerst gedacht, aldus Microsoft.

De planning was tot voor kort nog dat Vista in de tweede helft van dit jaar op de markt zou komen. Interne marketingcampagnes van Microsoft mikten op eind november. Onlangs kwamen er al geruchten dat de lancering in december pas zou gebeuren, waarmee de belangrijke verkooppiek van Kerstmis (en in Nederland en België eerst ook Sinterklaas).

Microsoft spiegelde de pc-industrie een jaar geleden nog een miljardenomzet voor met de komst van Windows Vista. De Amerikaanse softwareproducent voorspelt een hype zoals toentertijd met Windows 95. Beide Windows-versies zouden een enorme stap voorwaarts zijn voor de mogelijkheden van pc's. De beurskoerzen van processorproducent Intel en pc-fabrikanten als HP en Dell hebben al gevoelige klappen opgelopen.

Vista is de opvolger van het huidige Windows XP dat vijf jaar geleden is verschenen. Microsoft werkt al vóór de lancering van XP aan de opvolger, toen nog onder de codenaam Longhorn. De planning was aanvankelijk dat die volgende Windows-versie in 2003 uit moest komen. Dat is vervolgens opgeschort naar 2004, 2005, 2006 en nu dus begin 2007. Tussendoor zijn ook diverse geavanceerde nieuwe mogelijkheden uitgekleed, uitgesteld of zelfs geschrapt. Apple's Mac OS X heeft dergelijke functies al geruime tijd.

Het Vista-ontwikkelwerk is niet alleen uitgelopen doordat Microsoft teveel op hooi op de vork heeft genomen, maar ook doordat Windows XP in toenemende mate onder vuur lag van malware. Het bedrijf heeft dat bestreden met veel herzieningen en verbeteringen in het lijvige Service Pack 2 (SP2). Voor de ontwikkeling daarvan heeft het ook Vista-ontwikkelaars ingezet. Daarnaast is de functionaliteit van SP2 ook ingebakken in het toen nog te verschijnen Windows Server 2003.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als uitstel tot gevolg heeft dat Vista een stabiel en veilig bestuuringssysteem wordt is dit alleen maar goed nieuws. Niemand zit te wachten op wederom een bestuuringssyteem met zoveel veiigheidsproblemen , patch na patch. Het is dus alleen maar een goede zaak dat MS zijn huiswerk goed doet en nog eens extra laat nakijken. Of het een tweede revolutie wordt, zoals W95, is afwachten. Eerlijk gezegt zie ik de mensen niet nogmaals zo gek om 's nachts voor de winkels te bivakeren om een O.S. te kopen.

Er zijn gelukkig nu ook serieuze alternatieven op de markt, zoals de Desktop van Novell (SLED 10), die afgelopen woensdag ochtend tijdens de keynote op Brainshare getoond werd. Een 3D desktop, OpenOffice en multimedia functionaliteiten maken de desktop compleet en dat voor een mooie prijs.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-03-22T09:37:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.