Microsoft probeert EC te paaien met nieuwe concessies

Dit artikel delen:

Microsoft biedt de antitrusttak van de Europese Commissie nieuwe concessies om te voldoen aan de opgelegde strafmaatregelen. De EC stelt dat het Amerikaanse softwarebedrijf niet voldoet aan de straf en dreigt met een boete van 2 miljoen euro per dag.

Die boete geldt bovendien met terugwerkende kracht, vanaf 15 december vorig jaar. Microsoft heeft eerder al vrijwillige stappen aangeboden, waaronder het - onder voorwaarden - delen van de broncode van Windows. De EC neemt daar echter geen genoegen mee; het eist dat Microsoft informatie deelt over de werking van Windows en protocollen daarin. Inzage in de broncode zou dit - zeker zonder gedegen, bijbehorende documentatie - niet bewerkstelligen, redeneert de EC.

Microsoft biedt nu gratis en onbeperkt technische ondersteuning aan bedrijven die een licentie nemen op de communicatieprotocollen voor Windows-servers. Ook dit is echter niet wat de EC eist en heeft opgelegd. Open source-voorstanders en -groeperingen hebben eerder al geprotesteerd tegen de aanpak van Microsoft om informatie over zijn protocollen onder licentie te verstrekken. Dat zou voor open source niet te betalen of permissiegewijs te beperkend zijn.

De Windows-producent zegt naast de gratis ondersteuning ook 'onsite' assistentie te bieden aan licentienemers op zijn protocollen. De EC heeft dit aanbod nog niet officieel ontvangen, maar woordvoerders noemen het wel alvast constructief.

Woordvoerder Jonathan Todd herhaalt echter wel het EC-standpunt dat er eerst informatie echt gedeeld moet worden. "Het bieden van technische ondersteuning is pas nuttig wanneer de documentatie een bepaald niveau van kwaliteit heeft bereikt." De EC heeft eerder al fel uitgehaald naar de stapels onduidelijke documentatie die Microsoft biedt vanwege de opgelegde straf.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-03-23T13:28:00.000Z Jasper Bakker