Windows2000 succesvoller op PC dan op server

Dit artikel delen:

Windows 2000 voor desktop computers loopt beter dan de versie voor servers. De verbeteringen voor netwerkbeheer in de server-versie moeten zich nog bewijzen.

-technologie, waar de serverversie vooral op boogt, ondervindt nogal wat tegenstand bij Unix-gebruikers. Dit is de voornaamste reden, die Dan Kusnetzky, vice-president software bij het onderzoeksbureau IDC, aanwijst voor de langzame adoptie van het besturingssysteem in de servermarkt. Beheerders zijn huiverig om de onbewezen technologie los te laten op het bedrijfsnetwerk.
"De impact van Windows 2000 als besturingssysteem voor PC's heeft veel minder gevolgen voor het netwerk dan de serverversie", verklaart Kusnetzky tegen nieuwsdienst Computerwire. "Active Directory controleert een gedeelte van het netwerk en de Unix-mensen houden daar niet van, omdat zij de beheersactiviteiten liever zelf coördineren."
Windows 2000 Professional geniet wel veel aftrek als besturingssysteem voor desktop computers, omdat de voordelen duidelijk aanwezig zijn. Het OS zet de onderdelen van de PC beter in en is stabieler dan Windows 9x en Windows Millennium. IDC wijst verder de verbeterde ondersteuning van USB en een verbetering van het energiebeheer en plug-and-play faciliteiten aan als oorzaken van de relatief hoge afname van het besturingssysteem. Het systeem wordt overigens meer gebruikt om bestaande PC's op te waarderen dan om nieuwe PC's te configureren.
Hoewel IDC geen absolute aantallen geeft, schat het onderzoeksbureau dat 40 procent van de verkochte PC's eind dit jaar uitgerust is met Windows 2000 Professional of Windows NT. Een jaar later ligt dit percentage veel hoger, op 73 procent, verwacht IDC. De verhoudingen van het besturingssysteem voor Wintel-servers liggen een stuk minder voordelig. Eind dit jaar zal 16 procent van deze servers voorzien zijn van de servereditie van Windows 2000, hetgeen vooral komt door de hoge percentages in december: 35 procent. Eind volgend jaar is meer dan de helft (56 procent) van de Wintel-servers uitgerust met het besturingssysteem, zo schat het onderzoeksbureau.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-05T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.