Microsoft schrapt database-bestandssysteem WinFS

Dit artikel delen:

Microsoft schrapt het reeds lang geplande database-bestandssysteem voor Windows. WinFS zou de basis zijn voor Windows Vista, maar is eerst losgekoppeld (om later uit te komen) en wordt nu nagenoeg geheel ontmanteld.

Dit meldt WinFS-productmanager Quentin Clark op zijn blog. De Microsoft-topman schrijft daar dat WinFS niet zal verschijnen in de geplande vorm en dat de reeds aangekondigde tweede bèta niet zal komen. Hij stelt dat WinFS-technologie wordt verwerkt in de volgende versie (codenaam Katmai) van Microsofts databasesoftware SQL Server en datatoegangscomponent ADO.NET.

Microsoft besloot eerder al WinFS niet tegelijk uit te brengen met de volgende Windows-versie, Vista. In plaats daarvan zou het database-bestandssysteem achteraf komen als een zelfstandig, installeerbaar component - ook voor Windows XP. Begin vorig jaar toonde Microsoft op de WinHEC-conferentie in Seattle al de Vista-functionaliteit van virtuele projectfolders die voor eindgebruikers een deel van de relationele database-functionaliteit imiteert.

Het idee achter WinFS stamt al uit de tijd van Windows 95. Microsoft werkte toen al een bestandssysteem op basis van relationele database-technologie. Die Windows 95-uitvoering is echter nooit op de markt gekomen. De softwareproducent stelde dat de technologie te ver vooruit liep op de markt. Daarbij zou ook het prestatieniveau ondermaats zijn, dan wel de hardware-vereisten veel te hoog.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-06-26T10:23:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.