Apple OS X met terugbladeroptie voor revisies

Apple geeft op zijn WWDC (Worldwide Developers Conference) een voorproefje van de volgende Mac OS X-versie (codenaam Leopard). Een van de nieuwe snufjes is een terugbladeroptie voor lokale revisies van bestanden.

De nieuwe versie 10.5 moet komende lente gereed zijn. Apple toont nog niet het hele besturingssysteem, maar beperkt zich tot een top-10 van nieuwe mogelijkheden. Opvallend is Time Machine, die op een tweede harde schijf een chronologisch doorbladerbare kopie van alle bestanden bijhoudt. Apple heeft daarvoor het bestandssysteem van Mac OS X aangepast.

Microsoft brengt een soortgelijke functionaliteit in Windows Vista, dat in november beschikbaar moet zijn voor zakelijke gebruikers met een abonnementslicentie op Microsoft-software. De undelete-functie in Vista is een uitgebreide, lokaal draaiende uitvoering van de 'volume shadow copy'-functionaliteit van Windows XP in combinatie met Windows Server 2003.

Apple haalt op de WWDC veel uit naar het reeds vijf jaar in ontwikkeling zijnde Vista. Veel van de door Microsoft geroemde functionaliteit is reeds aanwezig in de voorgaande versies van Mac OS X, waaronder systeembrede zoekfunctionaliteit (Spotlight). Nieuwe snufjes die op stapel staan voor 10.5 zijn verbeteringen aan de meegeleverde applicaties voor videovergaderen (iChat), mail (Mail) en ‘widgets’ (Dashboard).

Mac OS X krijgt met de opwaardering ook de dualbootsoftware Boot Camp standaard in zich. Gebruikers van Mac’s met Intel-processors kunnen daarmee Windows XP installeren en draaien. Dualboot vereist echter een platformkeuze bij het starten van de computer, terwijl dat met virtualisatie niet nodig is. Macs krijgen nu naast de Parallels-software ook de virtualisatiesoftware van VMware, die op de WWDC zijn eerste bèta-versie aankondigde.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-08-08T11:17:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.