Apple toont Leopard Server en open source

Apple laat op zijn Worldwide Developers Conference, die deze week plaatsvindt in San Francisco, ook de verbeteringen zien in de serveruitvoering van de volgende Mac OS X-versie (codenaam Leopard). Daarnaast heeft het nieuwe open source-plannen uiteengezet.

Apple zet zijn open source-strategie meer kracht bij met nieuwe initiatieven. Allereerst is de broncode van de Mac OS X-kernel (Darwin) weer beschikbaar op de site http://kernel.macosforge.org/. De Mac-maker leek de toegang tot die code begin dit jaar te hebben ingetrokken. Dat gebeurde rond de overgang naar Intel-processors en leidde tot berichten dat Apple de kernel wou afsluiten om te voorkomen dat krakers aan de haal zouden gaan met Mac OS X voor gewone pc's.

Daarnaast opent Apple nu een eigen open source-site voor ontwikkelaars. Dit Mac OS Forge moet een verzamelpunt worden voor open source-projecten op Mac OS X. De Mac-leverancier neemt zelf het voortouw en heeft de broncode voor netwerkdienst Bonjour, procesbeheertool Launchd en de nieuwe iCal Server daar beschikbaar gesteld.

iCal Server is de servercomponent voor gecombineerd gebruik van agenda-applicatie iCal. Dit is één van de verbeteringen in de serveruitvoering van de volgende versie van Mac OS X. Die nieuwe versie 10.5 (codenaam Leopard) komt volgend voorjaar op de markt. De serveruitvoering krijgt een vereenvoudigde opzet- en configuratiestructuur die uitgaat van functie-rollen (zie de site http://http://www.apple.com/server/macosx/leopard/simplesetup.html ). Verder komt Leopard Server standaard met serversoftware Wiki Server, Spotlight Server en Podcast Producer.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-08-09T11:10:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.