Novell en Microsoft leggen Linux-samenwerking uit

Novell en Microsoft zijn het niet met elkaar eens over wat hun Linux-samenwerking nou precies betekent. Novell-ceo Ron Hovsepian stelt in een open brief aan de open source-gemeenschap dat Microsofts rechten- en patentenclaims op Linux onterecht zijn.

De overeenkomst tussen Microsoft en Novell voldoet aan de vraag wat it-gebruikers en bedrijven willen, schrijft Hovsepian aan de open source-gemeenschap. Volgens de topman willen gebruikers dat Linux en Windows op een goede manier samenwerken. De overeenkomst tussen Microsoft en Novell moet dit mogelijk maken. “De Linux-gemeenschap profiteert als, naar aanleiding van deze overeenkomst, open source-code wordt gemaakt en vrijgegeven die de samenwerking tussen Linux en Windows verbetert”, aldus Hovsepain.

Novell is akkoord gegaan met de overeenkomst omdat het nut ziet in de samenwerking en een gecombineerde productverkoop. Microsoft vroeg Novell of ze ook samen konden werken op het vlak van patenten. Hier ging Novell ook mee akkoord. Dat deel van de overeenkomst houdt in dat Novell en Microsoft elkaar niet meer mogen aanklagen als ze inbreuk maken op patenten van de ander. “Het bedoelde effect van deze overeenkomst was onze gezamenlijke klanten gerust te stellen dat ze volledige ondersteuning hebben van het andere bedrijf voor hun it-activiteiten”, aldus Hovsepain.

Hovsepain haakt ook in op de uitspraken van Microsoft-ceo Steve Ballmer. Die topman zegt dat Linux de rechten van Microsoft schendt. Een soortgelijke overeenkomst met Microsoft zou daarom voor andere open source-leverancier noodzakelijk zijn. “We zijn het niet eens met de recente uitspraken door Microsoft over de Linux-patenten. Sterker nog, onze overeenkomst met Microsoft is geen erkening dat Linux inbreuk maakt op het intellectueel eigendom van Microsoft”, benadrukt de Novell-ceo.

Verder bevat de brief een opsomming van beleidskeuzes waarmee Novell wil laten zien dat het nog immer het beste voor heeft met de open source-gemeenschap en dat het softwarevrijheid wil bevorderen. Microsoft heeft inmiddels ook een brief opgesteld waarin het verklaart het oneens te zijn met Novell. De Windows-producent verklaart daarin ook dat de Linux-distributeur op zich wel gelijk heeft dat het zich niet bewust was van patentenkwesties, maar dat die wel degelijk spelen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-11-22T11:17:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.