Microsoft probeert Windows toch op OLPC-laptop

Microsoft probeert het besturingssysteem Windows beschikbaar te maken op de laptops van het One Laptop per Child (OLPC) -project. Dat zei voorzitter van het project Nicholas Negroponte tijdens een NetEvents-bijeenkomst in Hong Kong.

"Ik ken Bill Gates al mijn hele volwassen leven. We praten, we komen bij elkaar en we bespreken dit project", aldus Negroponte. In de laptops zijn, speciaal voor Microsoft, poorten voor een SD-kaart gebouwd. "Het was niet nodig, maar de OLPC-machines zijn nu bij Microsoft. Ze zijn daar bezig Windows op de machines te installeren".

Middels de SD-poorten kunnen gebruikers meer opslagcapaciteit krijgen. Dit is nodig om Windows op de machines te installeren. De machines hebben nu een opslagcapaciteit van 512 MB. Voor Windows XP is minimaal 1,5 GB nodig.

Eerder had de Microsoft-topman nog kritiek op het project. Zo zou het scherm van de laptop te klein zijn. Ook het feit dat er geen harde schijf in de laptop zit, was voor Gates reden tot kritiek.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Natuurlijk probeert Windows de OLPC PC te kraken; want als je met een 512MB PC kan werken wordt de nood aan een 1.5GB systeem zoals XP uiteraard twijfelachtig.

Goed van Microsoft om mogelijk te maken om met Windows op deze laptops te werken. Werk wel een stuk gebruiksvriendelijker dan een Linux distro. Linux is nog steeds te gebruiksonvriendelijk en te moeilijk voor een normale gebruiker laat staan voor iemand uit de derde wereld die geen of weinig ervaring heeft met computers.

Het is goed dat MS dit toch probeert. Maar uiteraard zit daar eigenbelang bij. Stel je voor dat die miljoenen mensen gewend raken aan iets anders dan MS-windows. Dan willen ze later ook wat anders, net zoals wij te gewend zijn aan MS.

Ok, Evert, dat is onzin. Het is no juist zo dat Linux voor mensen met geen tot weinig computer ervaring (afhankelijk van de distributie) JUIST intuitiever aanvoelt. (helaas kan ik niet 1-2-3 het onderzoek terugvinden)
Door "onze" gewenning en blootstelling aan de marktleider zijn wij zo vastgeroest dat Linux gebruiksonvriendelijk overkomt.

En Jan; Als je de moeite had genomen om te lezen had je gezien dat MS niet probeert te kraken maar dat ze die SD poorten NODIG hebben omdat windows nu eenmaal niet op 512MB past. Dat weten ze zelf maar al te goed.

@ Evert
Sommige distro's zijn wel erg moelijk te vatten als je alleen maar MS Windows kent. Maar, er bestaan ook zeer gebruiksvriendelijke distro's die zelfs geen installatie per se nodig hebben (Live CD). Denk aan Ubuntu, MEPIS, Sabayon ..
Daar hoef je niets te doen met "enge" commandlines, en ook proprietry hardware wordt ondersteund "out of the box".

Dat het over het algemeen gratis is, in het lokaal taal beschikbaar is, niet crasht en ook erg customisable is (what you need is what you get) heeft veel meer waarde voor een ontwikklingsland dan dat ze opgezadeld raken met een gesloten, instabiel, nogal virus gevoelig OS.

Cormac

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-12-06T11:24:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.