Hackers simuleren activeringsserver Windows Vista

Dit artikel delen:

Hackers hebben de antikopieerbeveiliging van Windows Vista weten te kraken. Net nadat Microsofts nieuwe besturingssysteem is uitgebracht voor de zakelijke markt, zijn er al versies met gekraakte activerinsserver op internet te vinden.

Hackers hebben Vista gekraakt via Microsofts nieuwe Volume Activation 2.0. Dat systeem laat elke kopie van Vista voor houders van volumelicenties (zakelijke klanten die meerder kopieën van Vista gebruiken) activeren op een specialse server hiervoor die weer contact zoekt met Microsoft. Deze extra beveiliging zat niet in Windows XP, waardoor de meeste gekraakte kopieën van XP afkomstig waren van zakelijke klanten.

Hackers hebben de Volume Activation-beveiliging weten te kraken door Microsofts KMS-server (Key Management Service) na te bootsen. Met een KMS-server kan een bedrijf Vista activeren voor 25 of meer computers in een netwerk. De hack gebruikt een VMware-image van de KMS-server waardoor kopieën van Windows Vista Business en Enterprise illegaal geactiveerd kunnen worden.

De hack werkt als volgt: een piraat moet het gratis programma VMware Player downloaden en installeren, de image booten en een VBS-script gebruiken om de computer met Vista een activeringscode te laten aanvragen op de lokale, nagebootste KMS-server. De nagebootste KMS-server maakt geen verbinding met Microsoft waardoor de sofwaregigant de activering niet kan tegenhouden. Internetpiraten hebben de hack de spotnaam Melinda gegeven, naar de vrouw van Microsoft-baas Bill Gates.

Helemaal perfect is de hack niet. De gebruiker moet nog steeds een valide KMS-productsleutel hebben en de gekraakte kopie moet elke 180 dagen opnieuw geactiveerd worden.

Microsoft-directeur Cori Hartje van het antipiraterijprogramma Genuine Software Initiative zegt dat het bedrijf alle vormen van piraterij actief in de gaten houdt. Dit houdt dus ook in dat het stappen zal ondernemen tegen elke KMS- of MAK-sleutel (Multiple Activation Key) waarvan bekend is dat die is gestolen of misbruikt wordt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-12-11T11:44:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.