Windows 2000 raakt verder in de kou

Dit artikel delen:

Windows 2000 komt verder in de kou te staan. De inmiddels op een na laatste versie van de Windows-desktop en vorige versie van -server draait geen Office 2007 en krijgt van Microsoft geen patch voor de zomertijd-wijziging die het Amerikaanse Congres doorvoert.

In de Verenigde Staten is vanaf komende lente een nieuwe zomertijd (Daylight Savings Time) van kracht, die het land energiebesparingen moet opleveren. Microsoft heeft daarvoor eind november al een patch uitgebracht die Windows XP (Microsoft-intern versie 5.0) en Server 2003 (intern versie 6.0) aanpast, en dat eind december nog bijgewerkt.

Windows 2000 (intern versie 5.0), dat sinds midden 2005 buiten de Mainstream Support valt, krijgt echter geen patch. Microsoft biedt wel instructies voor handmatige aanpassing van de tijd in het oudere besturingssysteem, maar adviseert dat voor niet meer dan enkele computers. De verlengde ondersteuning voor 2000, die voornamelijk beveiligingsproblemen betreft, loopt nog tot midden 2010.

Verder draaien ook nieuwere Microsoft-applicaties waaronder het in november gelanceerde Office 2007 niet op Windows 2000. Het nieuwe applicatiepakket draait op XP met Service Pack 2 (SP2) en Vista. Microsoft benadrukt de voordelen van de combinatie Office 2007 en Vista. Voor gebruikers van oudere Office-versies, die dus wel draaien op Windows 2000, is conversiesoftware voor bestanden verkrijgbaar. Dit compatibiliteitspakket werkt voor de Office-versies 2000, XP en 2003.

Onlangs kreeg het oudere besturingssysteem al een lichte veeg uit de pan doordat Microsofts antispyware-applicatie Windows Defender weigert te installeren. Dat blijkt een simpele installatiecontrole te zijn die geen technische reden lijkt te hebben; handmatig aanpassen van de installer levert een werkend antispyware-product op. Daarnaast werkte ook de software voor Microsofts mp3-speler Zune niet op Windows 2000.

Een half jaar geleden bleek al dat de komst van Windows Vista een eerste stap in het achterlaten van de 2000-versie betekent. De opwaardering naar de nieuwste versie van Microsofts besturingssysteem vereist een complete herinstallatie. Qua licentie is een (goedkopere) upgrade aan te schaffen, maar die is dus niet te installeren bovenop een huidige 2000-installatie. Microsoft adviseert gebruikers nieuwe pc's, normaliter vergezeld van licenties voor nieuwe Windows-versies, aan te schaffen. Dat zou goedkoper zijn dan een migratie vanaf 2000, die mogelijk ook hardware-uitbreiding vereist.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Windows 2000 is intern versie NT 5.0.
Windows XP is intern versie NT 5.1
Windows 2003 is intern versie NT 5.1

Pas in Vista is hij intern versie NT 6.0

Windows 2000 = 5.0
Windows Xp = 5.1
Windows 2003 Server = 5.2
Windows Vista = 6.0

W2KXP is toch NT 5.1?

We worden weer eens op kosten gejaagt.
Windows 2000 voldoet voor mij nog steeds goed,
je kunt ook gewoon LINUX draaien, en SUN Solaris is tegenwoordig ook gratis, (Intel en Sparc versie) Open Office en Star Office zijn goede alternatieven op MS Office incl. versie 2007.
dus genoeg gratis alternatieven beschikbaat zou ik zeggen.
Ik draai op mijn prive notebook Ubuntu Linux, en mijn zakelijke notebook is door mijn werkgever voorzien van Windows XP SP2.
beide voldoen aan de eisen die ik er aan stel. (zijn hoge eisen)
ik zie de noodzaak niet zo om op korte termijn een draagbaar mini mainframe te kopen om Vista te draaien.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-01-12T10:24:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.