Concurrenten Microsoft stappen naar EC

Dit artikel delen:

De concurrenten van Microsoft - de IBM's, Suns en Oracles van deze wereld - hebben zich verenigd in een lobbygroep, ECIS. Deze groep heeft een klacht ingediend bij de Europese Commissie over de softwareproducten van Microsoft.

De klacht van ECIS tegen Microsoft bij de Europese Commissie volgt op een aantal vorige klachten en rechtszaken. Recent nog vond een aantal beveiligingssoftwarebedrijven dat Microsoft onvoldoende informatie beschikbaar stelde om hun producten met Windows Vista compatibel te maken. Microsoft heeft deze klagers uiteindelijk de gevraagde  informatie gegeven. Een grotere rechtszaak uit 2004 - die overigens nog altijd niet volledig is afgerond wegens het nog lopende beroep van Microsoft - betrof de concurrentiepositie van Windows en bijkomende programma's als Windows MediaPlayer. Daarvoor kreeg Microsoft onder meer een boete van bijna 500 miljoen euro.

Nu richt ECIS zich op de nieuwe standaarden die Microsoft hoopt te hanteren in Windows Vista. Ondermeer xaml, een standaard die de internettaal html  vervangt, zou alleen bruikbaar zijn op Windows-pc's en daarom de dominantie van Microsoft op het internet vergroten. Als documentformaat voor zijn kantoorsoftware verkiest Microsoft het eigen Open XML, specifiek voor Microsoft Office, boven het Open Document Format (ODF). Volgens de concurrentie is dat ‘Open XML'-formaat gewoon een manier van Microsoft om zijn eigen standaarden aan de gebruiker op te dringen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-01-30T07:14:00.000Z Redactie Computable/Channelweb
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.