iPhone zorgt voor uitstel Leopard

Apple heeft de lancering van de volgende nieuwe versie van Mac OS X uitgesteld naar oktober. Versie 10.5 (codenaam Leopard) zou volgens geruchten in juni onthuld worden op de Worldwide Developers Conference (WWDC). De Mac-producent zegtdat Leopard nagenoeg klaar is en dat een aantal ontwikkelaars zijn overgezet op het iPhone-project.

De smartphone van Apple, die in juni uitkomt in de Vereneigde Staten en eind dit jaar in Europa, draait een subset van Mac OS X. Het bedrijf heeft ontwikkelaars die bezig waren aan Leopard ingezet voor de OS X-aanpassingen voor de iPhone. Concurrent Microsoft heeft eerder een soortgelijke prioriteitenbeslissing genomen; zijn Windows Vista (codenaam Longhorn) is later uitgekomen doordat ontwikkelaars op Service Pack 2 voor Windows XP zijn gezet.

Apple verklaart nu dat de iPhone de meest geavanceerde software op een mobiel apparaat bevat en dat het al diverse tests voor certificering heeft doorstaan. Critici interpreteren dit als bevestiging van geruchten dat de iPhone-ontwikkeling wat tegenslagen heeft gekregen en daarmee vertraging dreigde op te lopen.

De Mac-maker benadrukt dat de iPhone gewoon volgens plan uitkomt, eind juni in de VS. "Om het op tijd af te krijgen, hebben we echter wat moeten opofferen: we hebben enkele belangrijke ontwikkelaars en kwaliteitstesters moeten overhevelen uit het Mac OS X-team." Analisten verklaarden eerder al dat de verkoop van consumentenproducten, zoals de iPod waarvan er nu honderd miljoen zijn verkocht, veel belangrijker zijn voor Apple dan de Macintosh-computers, tegenwoordig met Intel-processoren.

Hiermee loopt Leopard dus wel vertraging op: "Hoewel de functionaliteit in juni wel volgens plan gereed is, kunnen we dan niet het kwaliteitsniveau bieden dat wij en onze klanten verwachten." Ontwikkelaars krijgen op de Worldwide Developers Conference in juni wel een uitgebreide blik op Leopard en ontvangen een bèta-exemplaar om hun software op te kunnen testen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-04-13T11:51:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.