'Open source schendt 235 Microsoftpatenten'

Softwaregigant Microsoft werpt een donkere schaduw over het voortbestaan van het open-source besturingssysteem Linux. Volgens de softwaregigant werkt Linux zo goed omdat het veel Microsoft patenten zonder toestemming gebruikt.

Microsoft voelt steeds meer de hete adem van concurrenten als Google en Yahoo in de nek en kan daarom niet laks omgaan met situaties waar ontwikkelaars patenten van de softwarereus schenden. Microsoft wil nu royalties ontvangen van de Linux-gemeenschap voor de gebruikte patenten. Dit kan betekenen dat er een prijskaartje aan het nu nog in veel gevallen gratis verstrekte Linux komt te hangen.

Volgens Microsoft is het een kwestie van principes. Microsoft-baas Steve Ballmer vindt dat wanneer Linux-ontwikkelaars mee willen doen met de grote jongens, ze ook volgens dezelfde regels moeten spelen. Het is oneerlijk wanneer Linux zonder toestemming - en zonder te betalen - patenten van Microsoft gebruikt om er zelf beter van te worden.

Eben Moglen, adviseur voor de Free Software Foundation en directeur van Software Freedom Law Center, is niet onder de indruk van Microsofts bewering dat Linux patenten schendt. Volgens Moglen is software een wiskundig algoritme en kan daarom niemand er een patent op krijgen. Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft nog geen definitieve uitspraak gedaan over de vraag of software wel of niet patenteerbaar is.

In een interview met Fortune zei advocaat Brad Smith dat gratis software en open source software inbreuk maken op 235 patenten van Microsoft. Hij specificeert het getal ook. Volgens Smith maakt de Linux kernel inbreuk op 42 patenten. De gebruikersinterface van Linux maakt inbreuk om 65 patenten. OpenOffice.org schendt 45 patenten. De overige open source en gratis softwareprogramma's schenden er 83.

Bron: CNN

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

FUD ....

Overigens, de journalistieke positie van Computable valt nu wel door de mand want de objectiviteit van dit artikel is wel erg ver weg.

Gelukkig gelden deze patenten niet in Nederland. Een reden te meer om niet aan software patenten in europa te beginnen

En het aangehaalde artikel van CNN is heel wat genuanceerder.
Wanneer gaat trouwens de OSS-wereld in de aanval? Hoeveel heeft MS niet gestolen uit de OSS (en zelfs GPL) wereld?

'Hij specificeert het getal ook'. Pardon? Noemt u dat specificeren?
Als ik in het wilde weg roep dat Microsoft 300 patenten van mij schendt, namelijk 30 op het gebied van mijn bed, 37 op het gebied van mijn stoel, enz., zonder dat nader te omschrijven, krijg ik dan ook zo'n gratis reclame van u?

Wel, wel, Microsoft heeft wel erg veel invloed lijkt het. Maar dit stukje geldt alleen voor Bill's (en Steve's) omgeving, niet voor Europa. Tenminste zolang MS de rekening van die advocaat blijft betalen.

Microsoft heeft via Apple de idee van Xerox overgenomen. Inbreuk op patenten, laat me niet lachen. Advokaten praat.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-05-14T15:33:00.000Z Redactie Computable/PCM
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.