Microsoft: XP-omzetaandeel niet groter dan van Vista

Microsoft weerspreekt berichten over de grotere populariteit van Windows XP ten opzichte van Vista. XP heeft volgens het bedrijf geen groter omzetaandeel dan zijn opvolger. Bovendien betreft de in eerdere berichten genoemde verdeling slechts de verwachting voor de verkoop van die client-besturingssystemen.

Microsoft spreekt berichten, ook op Computable.nl, tegen dat het uit 2001 stammende Windows XP een groter aandeel in zijn omzet vormt dan de nieuwe versie Vista. Wel is het zo dat de verwachte omzet voor komend boekjaar uit Vista lager is dan eerst verwacht.

De Windows-producent had in maart een omzetverdeling tussen Vista en XP verwacht van respectievelijk 85 en 15 procent, maar heeft dat nu bijgesteld naar 78 en 22 procent. Windows XP heeft dus wel een wat langere adem dan voorzien.

Vista/XP-mix
Financieel directeur Chris Liddell van Microsoft zei dat tegen financieel analisten bij de toelichting op de cijfers voor het vierde kwartaal van boekjaar 2007. "We hebben de Vista/XP-mix voor komend jaar beter afgesteld", zegt Liddell.

Liddell spreekt van goede acceptatie door klanten van Windows Vista en Office 2007, die uitkwamen in het vierde kwartaal van Microsofts boekjaar 2007. De jaarcijfers voor de Business-divisie, waar Office onder valt, zijn echter sterker gegroeid (19 procent) dan die voor de Client-divisie (14 procent), met als voornaamste product Windows. Liddell noemt ook de toegenomen verkoop van SQL Server, Windows Server en Visual Studio.

Bijgestelde verwachtingen
Het bedrijf verklaart dat Vista een hoge verkoopverwachtingsratio (sales expectation ratio) heeft vergeleken met voorganger XP. Bovendien leveren de bijgestelde verwachtingen ongeveer eenzelfde omzet op, stelt de cfo van Microsoft. Analisten menen dat de lagere verkoopverwachting wordt gecompenseerd door verkoop van de relatief duurdere uitvoeringen van Vista.

In april dit jaar besloot pc-leverancier Dell toch weer Windows XP te bieden op enkele modellen computers. Eerder was Dell juist geheel overgestapt op het leveren van Windows Vista, maar gebruikers vroegen nog naar XP. Na januari 2008 stopt Microsoft de levering van XP aan pc-producenten en wederverkopers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-07-24T13:26:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.