Red Hat ambieert desktopmarkt ontwikkelingslanden

Red Hat lanceert later dit jaar zijn Global Desktop Linux, bedoeld voor client-pc's in ontwikkelingslanden. De Linux-distributeur levert de desktopuitvoering met een éénjarig abonnement op beveiligingsupdates. Deze desktopdistributie had deze maand al moeten verschijnen, maar dat is opgeschort naar september.

Het uitstellen van Global Desktop Linux tot september is volgens Red Hat te wijten aan extra werk voor het afspelen van diverse videoformaten. De Global Desktop van Red Hat omvat het open source besturingssysteem Linux en een reeks applicaties voor desktops en laptops. De software is in wezen een aangepaste versie van Red Hats clientproduct Enterprise Linux Desktop 5, dat bedoeld is voor zakelijke desktopcomputers. Die bedrijfssoftware draait ongeveer 1500 gecertificeerde applicaties, terwijl de Global Desktop naar verluidt tot 700 stuks gaat.

Verder heeft eerstgenoemde een ondersteuningscyclus van zeven jaar, om bedrijven stabiliteit te bieden, terwijl de tweede het moet doen met twee jaar ondersteuning per versie. Red Hat ondervangt eventuele opwaarderingsproblemen met zijn plan het product te leveren als een dienst. Daarbij betalen klanten gedurende het gebruik, dus via een abonnement, en niet vooraf door directe betaling bij de aanschaf. Dit zou ook gelden voor applicaties, al dan niet online, zoals Google al biedt met zijn Docs en Spreadsheet. De prijsstelling voor de Global Desktop is nog niet bekendgemaakt.

Red Hat mikt met dit nieuwe product op ontwikkelingslanden en regio's als Azië, Zuid-Amerika en Afrika. De Global Desktop komt dan ook niet uit in Europa en de Verenigde Staten. Overigens is het bedrijf ook hofleverancier voor het besturingssysteem van de bekende 100-dollar-laptop van het OLPC-project (One Laptop Per Child) van MIT-professor Nicholas Negroponte.

De Linux-leverancier liet in mei al weten te werken aan een nieuwe desktopuitvoering van zijn Linux-distributie. Het werkt daarvoor onder meer samen met processorproducent Intel. De twee ict-bedrijven installeren het desktopbesturingssysteem op een beperkt aantal desktops en laptops die dan verkocht worden aan kleine ondernemingen en overheden in ontwikkelingslanden.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-08-06T11:32:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.