SCO wil in hoger beroep om Unix-rechten Novell

SCO verloor een rechtszaak tegen Novell om de rechten op Unix, maar laat het er niet bij zitten. Ceo Darl McBride, die met die rechten Linux op de korrel nam, wil in hoger beroep. Unix-eigenaar Novell heeft al laten weten niemand aan te willen klagen.

Unix- en tijdelijk ook Linux-leverancier SCO heeft zijn rechtszaak tegen Novell om de rechten op besturingssysteem Unix verloren. De beurskoers van de Linux-aanklager is al flink gekelderd, terwijl het bedrijf het financieel al zwaar had. De veelbesproken rechtszaak tegen IBM moest veel schadegeld opleveren. SCO beschuldigt IBM van het overhevelen van beschermde Unix-technologie naar het open source Linux.

De uitspraak in de Novell-zaak zaagt echter de poten weg onder SCO, en diens diverse andere rechtszaken. Het bedrijf heeft geen noemenswaardige activiteiten of omzet meer over. Ceo Darl McBride, die als Caldera-ceo ooit de voordelen van Linux prees, geeft het niet op. Hij geeft aan in hoger beroep te willen gaan. De omstreden topman heeft al eerder blijk gegeven van fors optimisme en koppig doorzettingsvermogen.

Ondertussen heeft de rechter die de Unix-rechten definitief bij Novell legt ook bepaald dat die Linux- en Netware-leverancier de zaak van SCO tegen IBM mag afgelasten. Novell had een verzoek daartoe ingediend. SCO heeft namelijk ooit een overeenkomst met Novell gesloten omtrent Unix en de rechten daarop, maar de bewoording daarvan was vaag.

De rechter heeft nu geoordeeld dat het gaat om een licentieverleningscontract en niet een overdrachtscontract. Daarmee heeft Novell de touwtjes in handen. Het bedrijf heeft al laten weten niet het pad van SCO in te slaan door Linux-leveranciers en -gebruikers aan te klagen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-08-20T11:38:00.000Z Jasper Bakker