Dell ziet Linux sterker groeien dan Windows

De concurrentie tussen Linux en Windows is een bekend gegeven. Nieuw is dat Microsoft-getrouweling Dell nu zegt dat Linux sterker groeit dan Windows, op het gebied van servers. Verder verklaart Dell dat Linux op de desktop het naar verwachting doet.

Dell-ceo Michael Dell zegt dat Linux op de server het goed doet. "Aan de serverkant blijft Linux goed groeien, zelfs iets sneller dan Windows", zei Dell op de ITxpo-bijeenkomst in Orlando (Florida) van onderzoeksbureau Gartner.

"We zien een beweging naar Linux voor bedrijfskritische applicaties, en de Linux-migratie verliest geen momentum." Daarmee verwees hij impliciet naar de patentenclaims die Microsoft beweert te hebben op techologie in Linux. Dell zegt dat er wel beschermingsmechanismen zijn voor klanten die bezorgd zijn over patenten. Hij sprak echter geen concrete beloften uit voor bescherming (indemnification) tegen juridische claims.

Ondertussen doet de pc-producent ook melding van zijn ervaringen met desktopdistributie Ubuntu, vier maanden na de aankondiging. Linux-manager John Hull van Dell verklaart dat de distro het naar verwachting doet. "We hadden oorspronkelijk een afzet geschat van 1 procent van onze totale pc-verkoop, ofwel 20.000 systemen per jaar. Het Ubuntu-programma voldoet tot op heden aan de verwachtingen. Klanten hebben duidelijk interesse, maar het zal voorlopig Windows niet bepaald voorbijstreven."

Hull zegt dat dit voor veel aandacht in de open source-gemeenschap heeft gezorgd. "Terwijl we al meer dan acht jaar Linux leveren. Maar veel mensen wisten dat niet. Dus was het moeilijk om hardwareleveranciers zo ver te krijgen dat ze Linux ondersteunen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-10-17T08:15:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.