Twee Microsoft-licenties krijgen open source-status

Dit artikel delen:

Microsoft en open source lijken wel olie en water; niet te mengen. Toch stelt de Windows-leverancier dat het al geruime tijd 'open' doet. Twee van zijn eigen licenties, waarbij inzage in broncode wordt toegestaan, krijgen nu officiële open source-status.

Het Open Source Initiative heeft twee shared sources-licenties van Microsoft officieel erkend. Microsoft voldeed aan tien vastgestelde definities waardoor de softwaregigant het officiële open source-stempel meekrijgt. Uiteraard geldt de open source-titel niet voor het volledige portfolio van Microsoft, het betreft slechts de twee licenties Microsoft Public License en Microsoft Reciprocal License. Deze licenties droegen hiervoor respectievelijk de namen Microsoft Permissive License en and Microsoft Community License.

Michael Tiemann, president van het Open Source Initiative (OSI), geeft toe dat het OSI sceptisch tegenover Microsoft stond, maar meent ook dat er geen gronden zijn om deze twee Microsoft-licenties niet het open source-label mee te geven. "Microsoft vroeg niet om een speciale behandeling en deze kregen ze dan ook niet. In tegenstelling tot de eerder negatieve houding van zowel Microsoft als de open source-community ten opzichte van elkaar was de inhoud van de dialoog constructief en we hopen dat deze erkenning ook zal bijdrage aan een constructieve oplossing."

"Gedurende de discussieperiode deed het ons deugt dat we verschillende communities meer duidelijkheid konden geven door de initiatieven nieuwe namen te geven", zegt Jon Rosenberg director source program bij Microsoft. "Gedurende de discussie rondom de licenties hoorden wij ook de vraag naar meer duidelijkheid over onze overige reeks shared source-licenties. Sommige shared source-licenties sluiten naadloos aan op de open source-definitie, anderen weer niet. In de toekomst gaan we door met het verzamelen van feedback van de community en zorgen we via onze website voor meer duidelijkheid over de verschillende licentietypes."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-10-17T14:46:00.000Z Redactie Computable/Channelweb
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.