Investeren in applicaties impopulair

De investeringsplannen voor nieuwe applicaties zijn laag. Slechts 23 procent van de ict-beslissers heeft plannen om binnen twee jaar te investeren in nieuwe applicaties. Ruim driekwart houdt de komende twee jaar de hand op de knip, zo blijkt uit een steekproef van Heliview.

Ruim driekwart (77 procent) van de ict-beslissers bij kleine, middelgrote en grote bedrijven heeft de komende twee jaar geen plannen voor investering in nieuwe applicaties. Ongeveer een kwart van de ondervraagden (23 procent) heeft wel plannen om de komende twee jaar applicaties te vervangen. Dat blijkt uit onderzoek van Heliview onder 700 ict-beslissers (onder andere ict-managers, systeembeheerders en ict-medewerkers) uit de zakelijke dienstverlening, industrie, handel, bouw, transport, onderwijs, zorg, financiële dienstverlening en overheid.

Peter Vermeulen van marktonderzoeker IDC vindt het percentage van 77 procent erg hoog. "Wij zien juist dat er het afgelopen jaar, nu en het komende jaar relatief veel wordt geïnvesteerd in applicaties. Bij de steekproef van Heliview is het aandeel van kleine bedrijven waarschijnlijk vrij groot. Dan is het vrij logisch dat er voor de komende jaren geen plannen zijn voor nieuwe investeringen."

Levenscyclus

Volgens Vermeulen is het ook belangrijk om te kijken naar de levenscyclus van applicaties. "Applicaties voor de desktop worden gemiddeld genomen om de drie jaar vervangen. Voor specifieke bedrijfsapplicaties, zoals oplossingen voor enterprise resource planning, customer relationship management en business intelligence, is die termijn vaak 5 tot 10 jaar."

Uit het onderzoek van Heliview komt ook naar voren dat ict-beslissers een lichte voorkeur hebben voor ‘single platform' (37 procent) boven ‘best of breed' (28 procent). Bij de vervanging van bedrijfsapplicaties worden dus zoveel mogelijk applicaties bij dezelfde leverancier gekocht.

Kiezen voor een gespecialiseerde leverancier komt minder vaak voor. Vermeulen: "Vooral grote bedrijven kiezen vaak voor één aanbieder van verschillende applicaties. Ze hebben zo een beter overzicht van de licenties zoals vastgelegd in het contract en er zijn betere integratiemogelijkheden."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-10-26T09:49:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.