Kyocera tekent voor 'Linux-patenten' Microsoft

Printer

Printerproducent Kyocera Mita tekent voor Microsofts 'Linux-patenten'.

Microsoft wint langzaam meer medestanders voor zijn niet onthulde patenten op technologie die in het open source besturingssysteem Linux zou zitten. Nadat Novell al tekende, volgt nu printerproducent Kyocera Mita.

Microsoft heeft een overeenkomst getekend met de Japanse printerfabrikant Kyocera Mita voor zijn patenten op technologie die in Linux zou zitten. De Windows-producent claimt dat Linux bepaalde van zijn patenten schendt, maar heeft vooralsnog niet onthuld welke technieken dat dan zijn. De opensourcegemeenschap stelt dat dit dus grotendeels bluf, ofwel het zaaien van FUD (fear, uncertainty and doubt), is.

Kyocera Mita heeft de patentenovereenkomst met Microsoft getekend voor zijn gebruik van ingebed Linux. Dit omvat huidige en toekomstige producten, waaronder multifunctionele printers en kopieerapparaten. Het contract hiervoor is een wederzijdse toestemming voor gebruik van gepatenteerde technologie. De voorwaarden en details zijn niet onthuld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hoe dom kan je zijn? Welk zichzelf respecterend bedrijf gaat er nou betalen voor iets waarvan je niet weet weet *waarvoor* je betaalt? Alsof je bij de kassa van de supermarkt staat en de dame achter de kassa zegt: "Ik tel nog EUR 50 bij je boodschappen op, ik zeg niet wat je daarvoor gekocht hebt, maar ik garandeer je dat je dat bedrag nog schuldig was."
De kans dat de MS patentclaims terecht zijn lijkt me heel klein, als MS daar zelf vertrouwen in zou hebben zou men wel details bekend maken, maar laten we even doen alsof het wel zo is; waarom zou dan iemand die Linux *gebruikt* daarvoor moeten betalen? Als ik een product koop waarvan de producent een patent heeft geschonden dan moet de producent toch de licentiekosten daarvan betalen, niet ik?
Tenslotte, het enige dat MS hiermee wil bereiken is het kapotmaken van Linux: door veel FUD (Fear, Uncertainty, Doubt) te verspreiden over Linux hoopt men dat weinig bedrijven overstappen omdat men bang is daardoor later patentclaims aan de broek te krijgen. De open source community heeft al diverse keren aangegeven dat men bereid is software aan te passen waardoor patentinbreuk gemaakt wordt (als dat inderdaad het geval is), maar als MS niet wil vertellen waarop de inbreuken volgens hen gemaakt worden, valt er weinig op te lossen, nietwaar. Als je buurman 2 keer per dag aan de deur staat met de mededeling dat als je nu niet ophoudt met overlast veroorzaken, dat hij dan de politie belt, maar dat hij niet wil vertellen waarvan hij nou eigenlijk last heeft, dan lach je hem toch keihard uit? Dat is ook precies wat we met MS moeten doen en bedrijven moeten zich afvragen of ze wel klant willen zijn bij een bedrijf dat op zo'n vuile manier zaken doet. (Nog los van het feit dat MS schijnbaar zelf dusdanig weinig vertrouwen in hun producten hebben dat men smerige trucs moet gebruiken om hun marktaandeel te behouden)

Dit heeft niets met patenten van Microsoft in Linux te maken. Net zo min als de deal met Novell. Zie de Engelse tekst:

"Microsoft Corp and Kyocera Mita Corp have signed a patent cross-licensing agreement to allow access to each company's respective patent portfolio. The agreement encompasses a broad range of patents and will help further each company's R&D efforts.
Through this agreement, Kyocera Mita will gain access to Microsoft's patents for Kyocera Mita's current and future product lines, including multifunction products (MFP), printers, copiers and certain Linux-based embedded devices. Microsoft will gain access to Kyocera Mita patents for Microsoft's current and future product lines, including Microsoft Windows, Microsoft Office and other IT product lines".

De heer van der Meij (2e commentaar) maakt het nog erger dan dit mafia-gedoe al is! Hoe kan Microsoft nu een wettelijke overeenkomst afsluiten met een firma over Linux-based embedded devices? Dan moeten ze beiden bij de Open Source gemeenschap zijn! Maar dat hoeft niet want dat is Open Source! Het heeft dus inderdaad niets met Microsoft te maken! Net zomin als de belachelijke deal met Novell. Microsoft is bewust willens en wetens aan het pogen om de Open Source-gemeenschap de nek om te draaien en heel de wereld staat weer eens apathisch toe te kijken!

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-11-19T10:50:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.