Java 6 komt naar Mac OS X via BSD-port

Java Sun Microsystems

De nieuwste versie van Java is via een omweg nu ook beschikbaar op Mac OS X.

Apple heeft versie 6 van Java nog niet uitgebracht voor Mac OS X. Ontwikkelaars willen niet langer wachten en hebben de uitvoering voor Unix-variant BSD aangepast voor OS X. Dat Apple-besturingssysteem is gebaseerd op BSD.

Apples besturingssysteem Mac OS X is nog niet voorzien van de nieuwste versie van Sun Microsystems' programmeertaal annex platform Java. De Amerikaanse Apple-ontwikkelaar Landon Fuller was hier niet blij mee en is zelf aan de slag gegaan.

Hij heeft nu een voorproefje (preview release) uitgebracht van een 'eigen' Java 6-ontwikkelkit (JDK). Deze is gebaseerd op de BSD-uitvoering (port) van Suns oorspronkelijke Java 6, wat open source is. Apple heeft zijn besturingssysteem Mac OS X gebruikt de Darwin-onderlaag die is afgeleid van Unix-variant FreeBSD. De software is gratis te downloaden en belooft flinke prestatieverbeteringen.

De JDK 6 voor Mac OS X draait op de twee recente versies Tiger en Leopard van dat besturingssysteem. Dit betreft alleen de 32-bit uitvoering; voor 64-bit wordt alleen Leopard (OS X 10.5) ondersteund. De software ontbeert nog wel enkele functies, maar daar wordt hard aan gewerkt. Apple-werknemer Fuller krijgt hierbij steun van diverse Mac- en BSD-ontwikkelaars.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-11-30T11:28:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.