Beta Windows Server-virtualisatie komt eerder

De concurrentiestrijd voor virtualisatie van x86-servers gaat een nieuwe fase in met de komst van Windows Server 2008. Microsoft integreert een virtualisatie-hypervisor in zijn besturingssysteem. Een bèta van die hypervisor is nu voortijdig af.

Microsoft heeft een bèta uitgebracht van de virtualisatie-optie die het inbouwt in Windows Server 2008. Die nieuwe versie van het pc-serverbesturingssysteem verschijnt eind februari. De definitieve versie van de virtualisatie-hypervisor, genaamd Hyper-V (codenaam Viridian), komt zes maanden later uit. Het neemt het daarmee op met VMware die al geruime tijd een hypervisor biedt, dus virtualisatie-software die niet als applicatie draait bovenop een besturingssysteem.

Een bèta van Hyper-V is nu beschikbaar, wat eerder is dan oorspronkelijk gepland. De proefsoftware stond op stapel om in het eerste kwartaal van komend jaar uit te komen. Gebruikers kunnen de testversie downloaden bij Microsoft. De bèta heeft meer functies dan de proefversie, Community Technology Preview, die Microsoft in september uitbracht. Dit omvat onder meer de mogelijkheid Hyper-V te draaien in een sterk afgeslankt Windows Server 2008, en een optie voor snelle migratie van virtuele machines.

Aanvankelijk had Microsoft meer gepland voor de eerste definitieve versie van zijn hypervisor. De softwareproducent heeft echter de geplande functies herzien, om de lanceringsdatum te halen. Eerder is dit ook al gedaan met enkele van de geavanceerde functies van client-besturingssysteem Windows Vista, zoals het database-bestandssysteem. Het nut van die functie zou echter enigszins achterhaald zijn door moderne indexeer- en zoektechnieken, ook juist op de desktop.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-12-17T09:13:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.