Microsoft kiest voor strategie van openheid

Microsoft omarmt een nieuwe strategie van openheid. De softwarereus publiceert 30.000 pagina's met technische specificaties van Windows client- en serverbesturingssystemen. Het bedrijf kiest daarmee voor interoperabiliteit en opensource-initiatieven.

Softwarebedrijf Microsoft omarmt een viertal nieuwe principes die het bedrijf gereed moet maken voor een toekomst waarin open source software en open standaarden centraal staan. Het bedrijf maakte dat bekend in een telefonische conferentie waarin de top van het bedrijf acte de présence gaf.

De vier principes zijn:
• Open verbindingen garanderen
• Uitwisselbaarheid van gegevens stimuleren
• Ondersteuning van industriestandaarden verbeteren
• Een opener relatie opbouwen met klanten en branchegenoten, inclusief die in de opensource-gemeenschap.

Onafhankelijke, maar ook concurrerende ontwikkelaars, krijgen toegang tot de API's van Windows Vista (inclusief het .NET Framework), Windows Server 2008, SQL Server 2008, Office 2007, Exchange Server 2007 en Office SharePoint Server 2007.

Geringe vergoeding

"Wij willen de openheid van onze producten ingrijpend verbeteren", zegt bestuursvoorzitter Steve Ballmer. "We stellen de technische protocollen gratis of tegen een geringe vergoeding beschikbaar voor iedereen. Daarom publiceren we nu 30.000 pagina's technische specificaties van onze producten op ons Microsoft Developer Network."

Ray Ozzie, die de rol van softwarebaas van Bill Gates overneemt, voegt toe: "Documenten gaan langer mee dan de applicaties waarmee ze gemaakt zijn. Interoperabiliteit is daarom van cruciaal belang."

Een verklaring voor de ingrijpende koerswending van Microsoft is het groeiende aantal computers en ook telefoons die draaien op open source software als Linux. Softwarearchitect Ozzie suggereert daarop in te willen spelen. "Zakelijke klanten bevinden zich steeds vaker in datacentra met een heterogene omgeving."

Open software

Microsoft Windows draait in datacentra vaak naast Unix en Linux. Concurrent Sun Microsystems publiceert zo veel mogelijk software- en hardwarespecificaties in open sourceomgevingen. Ook IBM is groot voorstander van open software en standaarden.

Over de voorgenomen overname van Yahoo wilde de Microsoft-top tijdens de telefonische conferentie niets zeggen.

Waarom deze openheid?
Microsoft ligt onder vuur voor het misbruiken van zijn monopoliepositie. Zet Microsoft deze stap om daar onderuit te komen, of wil het juist zijn afzet vergroten door meer aansluiting te zoeken bij de producten van anderen? Plaats je reactie hieronder.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Zelden zo'n domme vraag gezien. Alsof de lezer deze vraag zou kunnen beantwoorden.

HAHAHA Nee hoor domme vraag is het niet. Microsoft ziet zijn aandeel zakken. Ze worden gevirtualiseerd en zijn zo niet meer het hoofd besturingssysteem. Logisch ook .... Kijk voor de grap naar embedded Linux, dat kan Microsoft nog niet! Een Thin Client heeft bij Microsoft zo'n 256 MB aan software aan boord. Een Linux Thin Client heeft geen software, alles centraal en dus embedded via de server! Lang leve de open wereld! Het nakijken is aan Microsoft.

Beste redacteur, lees de pers. Microsoft heeft een aantal leidende figuren uit de opensource-wereld in dienst genomen. Ik geloof in de goede wil van die mensen echter niet in die van Ballmer en consorten.
De vraag is dus wat broedt MS uit om hun monopolie te behouden omdat de verdubbeling van het aantal Linux-gebruikers (desktop) MS blijkbaar toch zorgen bereid. Ook al is het absolute aantal nog steeds erg klein, het groeit.
Hopelijk lukt het MS niet deze gemeenschap te schaden, proberen doen ze dat al jaren met FUD, tot nu toe zonder resultaat.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-02-22T10:10:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.