Onderzoekscentra naar rekenmethoden voor multicores

Microsoft en Intel hebben in samenwerking met twee Amerikaanse universiteiten onderzoekscentra opgericht voor onderzoek naar parallele rekenmethoden. Die zijn dringend nodig om optimaal gebruik te maken van processoren met meer dan één core, de zogenoemde multicores.

Microsoft en Intel sponsoren de oprichting van twee Universal Parallel Computing Research Centers (UPCRC) op twee Amerikaanse universiteiten (UC Berkeley en de UIUC). De rekencentra moeten de ontwikkeling van parallelle rekenmethoden versnellen. Het onderzoek gaat zich toespitsen op het ontwerpen van ontwikkelomgevingen voor het bouwen van parallelle architecturen, applicaties en besturingssystemen.

Multicore is moeilijk

Die technologie is dringend nodig, omdat er steeds meer processoren op de markt komen met meer dan één core. Programmeren voor deze nieuwe generatie processoren is nu nog moeilijk. Het gevaar bestaat dat programmeurs het nieuwe type processoren dus onvoldoende kunnen benutten.

Intel werkt aan processoren met zes cores (een nieuw type Xeon-processor met de codenaam Dunnington) en aan processoren met naar keuze twee, vier of acht cores (een nieuwe processorreeks die de codenaam Nehalem draagt en die eind dit jaar op de markt komt). AMD levert sinds eind 2007 een quadcore processor.

Manycores

Marc Snir, professor in de computerwetenschappen aan de UIUC: "We staan voor de spannende uitdaging om parallelisme zo gemakkelijk toepasbaar te maken dat parallel programmeren synoniem wordt met programmeren." Andrew Chien, vice president Intel Corporate Technology Group en directeur Intel Research: "Wij hebben al een 80-core processor getoond. We zorgen ervoor dat de rekenindustrie in een manycore-wereld terecht komt."

In de komende vijf jaar komen Microsoft en Intel samen met twintig miljoen dollar over de brug. UC Berkeley en de UIUC dragen in die periode respectievelijk acht en zeven miljoen bij.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-03-27T13:55:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.