Managed hosting door True

Linux voor de server stabieler dan Windows

Dit artikel delen:

Servers met een Linux-besturingssysteem vallen minder uit dan servers waar Windows op geïnstalleerd is. AIX Unix is het meest betrouwbare serverbesturingssysteem.

De Linux-besturingssystemen voor servers zijn stabieler dan de Windows-edities. Dat blijkt uit de Yankee Group 2007-2008 Global Server Operating Reliability Survey. Het is de eerste keer dat uit het onderzoek blijkt Windows minder betrouwbaar is dan Linux.

Het meest betrouwbare besturingsysteem voor een server is AIX UNIX van IBM. Servers met dit besturingsysteem vielen gemiddeld slechts 36 minuten per jaar uit. Ook de serversoftware van HP en Sun Microsystems zijn, volgens Yankee Group, erg betrouwbaar.

Windows minder stabiel

Red Hat Enterprise Linux (RHEL) en Novell SuSE Linux zijn het afgelopen jaar een stuk stabieler geworden. De uitval nam gemiddeld met 75 procent af. De gemiddelde downtime voor servers met deze twee besturingssystemen was vier uur in 2007.

Windows Server 2003, daarentegen, is minder stabiel dan vorig jaar. De uitval nam met 25 procent toe naar gemiddeld bijna negen uur uitval per server op jaarbasis. Deze stijging komt doordat Microsoft in de zomer met een groot aantal belangrijke patches kwam die het systeem minder stabiel maakten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik vraag mij af in hoeverre dit alleen een indicatie is voor de stabiliteit van de software, of ook sterk afhankelijk is van de capaciteiten van de beheerder.
Het zou me namelijk niets verbazen als onder de beheerders van Windows-servers ook het grootste gedeelte van de onervaren beheerders zit.

Linux heeft een fundament dat van Unix stamt, daardoor is het logisch dat het beter scoort als server. Momenteel is het met de diverse distro's ook moglijk met point-n-click een "server" in te richten die toch wezenlijk stabieler is als een met windows. Windows is vroeger niet als serverplatform ontworpen, dat is te merken.
Ik heb beide naast elkaar, maar zelfs als desktop is linux stabieler. helaas ontbreken er bepaalde applicaties zoals Photoshop of Flash.

--Ik heb beide naast elkaar, maar zelfs als desktop is linux stabieler. helaas ontbreken er --bepaalde applicaties zoals Photoshop of Flash.

ik zou eens naar gimp kieken...

Boer

@Boer
Ik heb Gimp al heel lang en de laatste versie is veeeel beter echter met Photoshop kan Gimp (nog) niet konkureren. Photoshop blijft de grafische tool voor professionals, de hele CMYK ondersteuning, 16 bit of meer kleurdiepte, dat kan Gimp nog niet bieden. Zo zijn er nog veel meer aspekten waar Gimp nog niet dat nivo heeft. Cinepaint kan je naast Gimp gebruiken voor bepaalde funkties maar dat is onhandig.
Toegegeven voor RGB gebruik ik meest Gimp, het voldoet voor het web.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.