Bevestigd: geen Vista maar XP op Olympische Spelen

Dit artikel delen:

Tijdens de Olympische Spelen in Beijing gebruikt de organisatie het besturingssysteem Windows XP en geen Vista. Dat bevestigt topman Rob Pols van Atos Origin, de exclusieve ict-dienstverlener van de Spelen. Vorig jaar verzekerde Microsoft nog dat de Olympische pc’s zouden draaien op Vista.

De ruim tienduizend computers die deze zomer op de Olympische Spelen in Beijing worden ingezet, draaien op Windows XP en niet op zijn opvolger Vista. Dat bevestigt Rob Pols, ceo van Atos Origin, aan Computable. De automatiseerder is verantwoordelijk voor de gehele ict tijdens de Spelen. "Als je praat over de Spelen, is de betrouwbaarheid en de beveiliging van de systemen het allerbelangrijkste. Daarmee zetten we Vista niet buitenspel, maar we zijn nu eenmaal al jaren aan het toewerken naar de Olympische Spelen."

Pols vervolgt: "Dat betekent dat we heel vroeg in het proces de hele zaak willen bevriezen en daarvóór graag al een hoop willen testen. Het moment waarop Vista klaar was voor de zakelijke markt, kwam te laat voor ons om nog te zeggen dat we XP door Vista vervangen. Dat zou te krap zijn geweest. Dus hebben we besloten de platformen te bevriezen op XP, daar is jarenlang ervaring mee en dat besturingssysteem is betrouwbaar."

Volgens de algemeen directeur zou Vista ook wel betrouwbaar kunnen zijn, maar is het nog niet in de testprocedures meegenomen. "Het is niet omdat Vista niet goed zou zijn. Er zijn trouwens tijdens de Spelen ook wel wat pc's met Vista erop."

Onduidelijkheid

In augustus 2007, exact een jaar voor de aftrap van de Spelen in Beijing, heerste er onduidelijkheid over te gebruiken besturingssysteem. Ceo Yang Yuanqing van Lenovo liet toen al doorschemeren dat de duizenden pc's zouden draaien op het oude XP. Vista zou volgens hem nog te instabiel zijn. "De Olympische Spelen zijn een gigantisch evenement, en daar is geen ruimte om te experimenteren met nieuwe technologie." Yuanqings bedrijf is de exclusieve computerleverancier van de Olympische Spelen.

Enkele dagen later verzekerde Microsoft echter dat de Spelen wel degelijk gebruikmaken van het nieuwe besturingssysteem Windows Vista. Bij Microsoft was niemand bereikbaar voor commentaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Tsja, op de Olympische Spelen moet je goede prestaties neerzetten dus Vista grijpt automatisch naast de prijzen...

@JC1306: Je zou ook kunnen zeggen dat Windows automatisch naast de prijzen zou moeten grijpen.

Wat me verbaast is dat dit soort van evenementen wordt toevertrouwd aan servers met operating systemen die gemaakt zijn voor configuraties met hoogstens 1 gebruiker (lees: Windows dus). Er zijn toch betere systemen die de verwerking van de gegevens centraal kunnen afhandelen (Unix, Linux, OS/400... oeps I5/OS oeps i, AIX, mainframe systemen, etc.) en dan gebruik je whatever er nodig/beschikbaar is voor de plaatselijke situatie om de gegevens aan te leveren.... natuurlijk kan je de boel zo inrichten dat ook Windows de gegevens aanlevert, maar dat is zo ongeveer gelijk aan het gebruiken van 250 aan elkaar gekoppelde honden aan een grote oplegger om deze van de ene kant van het land naar de andere te krijgen. Het gaat je lukken, en het is inderdaad een technisch hoogstandje om dat voor elkaar te krijgen. Maar je kunt het met 1 vrachtauto sneller, betrouwbaarder en misschien goedkoper voor elkaar krijgen. Maar ja.... als je de juiste gereedschappen gaat gebruiken voor een klus, waar is dan de uitdaging, nietwaar?

Kun je jouw bewering ook nog onderbouwen met echte feiten (cijfers)? Ik ben niet echt overtuigd.

@maki1972:Kijk gewoon even op www.google.nl. Dan weet je dat Cpt gelijk heeft. Windows is niet het meest geschikt voor zulke evenementen. Maar de keuze wordt wel ondersteund door meerdere kanten natuurlijk. Misschien gebruiken ze applicaties die alleen op een Windows-omgeving draaien. Dan kun je niet kiezen voor Linux of iets dergelijks.

Dus check Google voor de cijfers. En Cpt, ik sluit me helemaal bij je aan.

Daaaaaag Vista. Gemiste kans voor Microsoft!

Alle reacties maken hier een grote vergissing; men spreekt hier over de Windows-Client-systemen, niet de Windows-Server-systemen. Iemand met een beetje ervaring had dat allang gelezen. De beweringen 'raken kant nog wal' als het hier inderdaad om serversystemen gaan op Windows XP, wat helemaal niet geschikt is gemaakt voor: multi-user, multi-tasking, multi-processing, mult-threading, etc. etc. Windows XP is een heel leuk systeem - echt wel..., voor thuis bij de borrel.

Waarom allemaal schreeuwen dat Windows zo slecht is, de hoeveelheid bedrijven die met Windows werken, server omgevingen enz. vele vele malen groter als de rest!!

Denk maar aan banken, beurzen, ziekenhuizen, overheidsinstellingen enz. en echt niet omdat Windows goedkoper is. Uiteindelijk is het goedkoper in onderhoud en beter en makkelijker beheersbaar. Klaar!!!

Linux s.cks

@Ton,

Je haalt 2 dingen door elkaar: alle banken, verzekeraars en ziekenhuizen etc. gebruiken Windows voor de KANTOOR-automatisering. Briefjes, mailtjes en spreadsheets dus.

Voor het echte werk gebruiken ze ALLEMAAL Unix en/of mainframes. Snel en stabiel. Niet een grote organisatie draait z'n belangrijkste applicaties op Windows.

Anton.

Eindelijk... Een positief artikel over Microsoft..!!

@Anton

Ik denk dat je uitspraak over de bankwereld niet geheel klopt. De geldautomaten zijn gewoon windows, andere kritieke systemen zijn ook gewoon windows.

@Whatelse

Andere kritieke systemen op windows? Zeker weten van niet. Mainframe en HP-nonstop. Niet alleen omdat de bank dat wil maar ook omdat alleen daarop de certificering kan worden verkregen die nodig is voor dat soort kritische systemen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-05-06T16:23:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.