Eindeloos herstartende computers door SP3 XP

Dit artikel delen:

Sommige computers blijven eindeloos opnieuw opstarten na installatie van het derde servicepack voor XP. Het euvel lijkt zich voornamelijk voor te doen bij pc’s met een AMD-processor.

De ingebruikname van servicepack 3 (SP3) voor besturingssysteem Windows XP gaat niet bij elke computer vlekkeloos. Sommige pc's blijven eindeloos rebooten na installatie van het pakket. Het lijkt er op dat vooral computers met een AMD-processor last hebben van het euvel. Dat bevestigt Microsoft-ontwikkelaar Jesper Johansson op zijn blog.

Johansson schrijft dat zijn computer steeds aangaf dat hij de opstart niet goed kan voltooien. Vervolgens gaf de pc de keuze om het opnieuw te proberen in veilige of normale modus, maar het probleem bleef zich voordoen. Het lukte de Amerikaan overigens niet om op te starten in de veilige modus.

OEM image en BIOS

disable automatic restart

Kies in het zwarte Windows XP-scherm de optie "Disable automatic restart on system failure"

De oorzaak van het opstartprobleem zoekt de Microsoft-ontwikkelaar in het OEM image dat zijn - op een AMD-processor draaiende - pc gebruikt. Hij vermoedt dat het image dat door de OEM-leverancier op de machine is gezet, niet volledig identiek is aan het oorspronkelijk image zoals de fabrikant van de pc die levert. In Johanssons geval betrof het een pc van HP.

XP start normaal gesproken automatisch opnieuw op als de pc vastloopt. Om dit te voorkomen, raadt Johansson aan tijdens een herstart op F8 te drukken zodra het zwarte Windows XP-scherm wordt getoond. Vanuit dat scherm kun je kiezen voor de optie "Disable automatic restart on system failure". Vervolgens moet je, alleen indien de pc een AMD-processor heeft, in veilige modus, met behulp een WinPE-disk of met behulp van de herstelconsole opstarten. Daar disable je de intelppm.sys driver. Dit moet je niet doen als de pc een Intel-processor heeft. Computable adviseert voordien de aanwijzingen op Johanssons blog door te lezen.

Ook vond Johansson een probleem in de BIOS van zijn systeem, dat dus een AMD-processor gebruikt. De meldingen "The BIOS in this system is not fully ACPI compliant" en "STOP: 0x000000A5" zouden hier op duiden.  Voor dit specifieke geval kon Johansson nog geen oplossing vinden.

Vista SP1

In februari trok Microsoft het eerste servicepack voor Windows Vista terug omdat ook hier bleek dat veel computers bleven herstarten na installatie van het pakket. Dat probleem is inmiddels verholpen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hier bewijst MS dat de installaties die meegeleverd zijn met de PC alle specifiek zijn voor die bepaalde PC.
Het kommentaar dat vaak op de "komplexiteit" van een installatie van linux wordt gegeven is dus onzin.

Momenteel installeer ik een nieuwe versie Linux en koos voor een zogenaamde "clean install" (had te veel als experiment geinstalleerd) die liep volkomen probleemloos wat ik bij een windos-installatie zelden heb beleefd.

Inmiddels heb ik meer als 4 Gigabyte aan software geladen, alles FOSS, dus kostenloos. Als ruil en uit eigen vrije wil beantwoord ik vragen op forums.

Ook ik heb (nog) XP vanwege bepaalde software maar werken doe ik het liefste met mijn Linuxbox, die geeft namelijk nooit verrassende problemen zoals XP en over virus en co hoef ik me (nog) geen zorgen te maken.

Hmm interessant. Kort samengevat:
XP SP3 bevat een intelppm.sys driver waardoor hij in sommige gevallen crasht, maar alleen op AMD cpu's. De oplossing is verwijderen. Deze driver is dus geinstalleerd en geactiveerd terwijl hij niet nodig is, en crasht de CPU van de concurrent. Het lijkt wel toeval!

Die linux prietpraat is offtopic naar mijn mening, ik wordt daar zo moe van.

Mijn ervaringen met 4 amds 2 sc en 2 dc van 3200 tot 4200 (op asus mobos), geen problemen whatsoever 5min en klaar, vervolgens nog even naar windows update en geen updates nodig.

Niet bij elke amd dus in ieder geval.

Ik werk alleen met AMD CPU's en allen werken vlekkeloos
met Windows XP SP3.
Dus als 1 Amerikaan een bugje heeft wil dit niet zeggen dat alle AMD systemen deze bug hebben.
Ik vind dat er een hele hype rondom Windows XP SP3 gemaakt is, terwijl het niets anders is als een update.
Zelfs bedrijfskritische software geven geen problemen
welke bij SP1 naar SP2 wel sprake van was.
Een aantal applicaties werkten niet onder SP2 zonder een patch. Bij SP3 geen problemen ontdekt. Tenzij deze Amerikaan nooit geen tussentijdse updates uitgevoerd heeft. Hierbij raad ik hem Secunia PSI aan.

Sowieso knikker ik de voorinstallatie er altijd af.
Ik bepaal hoe er gepartitioneerd wordt en niet de leverancier. Oftewel een schone installatie met alleen die dingen welke relevant zijn voor een gebruiker.

De meest recente WHQL drivers van de fabrikant voor de hardware er op en regelmatig kijken naar updates voor alle applicaties en drivers. Hou een systeem up to date en je hebt jaren plezier van je systeem.

Ook de samenstelling van een AMD systeem is belangrijk. Als een fabrikant vermeldt om DDR 2 800MHZ PC6400 DUAL memory te gebruiken op een AMD Athlon 64 AM2 Mobo. Doe dat dan ook en zoals vele systeemleveranciers stoppen deze nog wel eens DDR2 667 MHz Single memory in hun systemen, met alle gevolgen van dien.

Zoals een spontane reset of hangers op de meest ongelukkige tijden. Daarom bouw en installeer ik alle AMD systemen zelf. Qua prijs maakt het ook niet uit of je een kant en klaar systeem uit de winkel (c.q. leverancier) haalt of zelf gaat bouwen.

De kwaliteit bij het zelf bouwen is wel beter. Zoals bindbandjes gebruiken en de interne kabels netjes wegwerken en vastbinden.

@ Pyx en Deedjee

Lezen jullie Computable niet?
Foss wordt door het plan Heemskerk aanbevolen, behoort dus niet tot "prietpraat". Vraag eens bij Google waarmee ze werken . . . .
Ik ben niet anti-MS, heb alleen graag een systeem dat minder problemen heeft, dat zou ook MAC kunnen zijn maar ik heb nu eenmaal unix-kennis, dan is Linux tamelijk voor de hand liggend. Zoals gezegd heb ik ook XP, kost tamelijk veel tijd in het onderhoud maar er is mee te werken.

Allereerst mijn excuses, het is niet mijn intensie zo agressief over te komen dat was even in mijn enthousiasme,absoluut niet mijn normale manier van reageren.

Helaas kon ik niet editen als gast, had al spijt toen ik geenterd had.

Uiteraard heeft u ongetwijfeld een punt,echter in het kader van het onderwerp ervaar ik het als offtopic.

Dat is mijn frustratie, en niet relevant om te ventileren.

"Prietpraat" is hoogst onbeleefd geformuleerd, en mijn commentaar kunnen we als onbeschaafd categoriseren.

Nog meer offtopic, ben ik me bewust, maar als beschaafde mensen onder elkaar toch van belang voor me dit even uit te spreken.

Ik zal in het vervolg met aandacht uw mening volgen, en me afhouden van dit soort opmerkingen.

Vriendelijke groet, Deedjee.

Het blijkt niet dat het aan de XP installatie ligt. Hier thuis draai ik op een AMD perfect Win XP MET SP 3 zonder problemen. Blijkt wel dat er heel veel mensen die tijdens installatie van SP 3 een virusscanner van of Norton of McAfee aan hadden staan na de installatie van SP 3 het bekende bootloop probleem ervaren. Dus MS is niet overal de schuldige van. Het probleem is eerder te zoeken tussen PC en bureaustoel.

Mvg Bjorn

Jammer dat men - ik merk dat in mijn omgeving ook, direct zulke verregaande conclusies aan zon feit worden verbonden

"Ik heb een amd dus ik wacht wel" hoor ik bijv, men heeft het direct over MS etc, dat maakt zinnig praten over dit soort onderwerpen zo lastig. Oneliners etc.

Als men zorgt voor een goed systeem, en zich wat bekwaamd in het werken met ghost icm met partities etc, dan is niets een probleem of risico. Gaat het mis dan revert je naar je (partitie)backup en zie je verder. ..zon handeling kost 2 of 3 minuten als je alles goed hebt georganiseerd.

Kan men dat niet, behoort men in mijn optiek tot een groep gebruikers die dit soort zaken beter aan een vakman over kan laten.

Net als het sleutelen aan een auto, sommige dingen doe je zelf ander laat je somns beter aan de garage over.

Helaas moet men toch nog steeds redelijk gevanceerd kunnen werken wil men dat zuiver doen.
Vista komt de gebruikers meer tegemoet, het gaat de goede kant op, maar we zijn er nog lang niet.

"Het probleem is eerder te zoeken tussen de pc en de bureaustoel" dat ben ik roerend met Bjorn eens.

Een goed pc/software beleid verdient enige aandacht en organisatie.

De moraal van het verhaal is misschien dat de pcs - platforms - nog niet toe zijn aan leek gebruikers.

(!Met alle respect voor die groep gebruikers, ik ben ook maar een middelmatige user.)

Dat willen de verkopende partijen natuurlijk liever niet hardop weten snap ik.

Nogmaals voor de mensen die hier onderaan in het topic komen en niet verder lezen dan hun neus lang is..

Vooralsnog heeft zich in dit topic nog niemand gemeldt met problemen met sp3 in relatie met Amds, integendeel, men heeft juist g??n enkel probleem.
Voor de meeste gebruikers geldt het volgende:
Ze gaan wel een rijbewijs halen om deel te mogen nemen aan het verkeer, maar ze gaan zomaar achter een computer zitten zonder enige vorm van kennis.
De aan en uitschakelaar weten ze te vinden en daarna houdt het meteen op.
Ze verwachten gewoon dat de computer werkt, maar hoe en waarom het zo werkt dat willen ze niet eens weten.
En dit is ongeacht het OS of gebruikte processor.

Dankjewel voor dit (on)wijze verhaal. Een rijbewijs is verplicht wanneer je wil autorijden. Achter een computer plaatsnemen mag iedereen.(1) Sommige mensen komen niet verder dan het bekijken van wat zij leuk vinden en (2) anderen leren in de praktijk en/of van mensen zoals jij, hoe ze er mee om moeten gaan. Wat de eerste groep betreft, het verschaft weer een stukje werkgelegenheid voor mensen die het allemaal wel snappen. En op een gegeven moment haakt groep 1 vanzelf af omdat ze er genoeg van krijgen er iedere keer iemand bij te halen. De 2e groep helpen dan weer de nieuwkomers in de 1e groep. En er zijn ook mensen die maar doorgaan en de ene na de andere pc om zeep helpen. Toevallig ken ik zo'n iemand (en nee ik ben het niet). Dat is dan weer goed voor de verkoopcijfers.
Maar om een lang verhaal kort te maken ik heb een AMD processor en (gelukkig) geen last. Al kan ik al aardig wat op de pc, hier had ik wel iemand bij moeten halen.

Goedemorgen allereerst :P

Even een kleine vraag.
Voor diegenen die SP3 geinstalleerd hebben en daarna een of ander probleem ontmoeten. Wat hebben ze gedaan om sp3 te installeren, maw wat hadden ze voor software draaiende tijdens de installatie ?
Deze vraag geld echter ook voor diegenen onder ons (zoals ik) de geen problemen ondervonden na of tijdens de installaie. Bijvoorbeeld ik heb dus extra een Norton pakket geinstalleerd gehad tijdens de installatie om te kijken of het inderdaad hieraan lag dat sp3 vastliep of problemen gaf, zonder enig resultaat echter hihihihihi.
Heb daarna wel weer Norton verwijderd als extra opmerking. Men PC draait als een tiet en geeft geen problemen. Opmerkelijk is wel, ondanks dat alles goed werkt, het lijkt alsof men browser (IE7) de pagina's iets trager opent.

Wachtend op enige reactie,

Bjorn

Ps persoonlijk reageren kan ook op mail
(sub.zero78@orange.nl)

Bij mij draaide Avira, Windows firewall, messenger en TVM tuner. Geen problemen, ik vind hem zelfs wat sneller maar dat kan toevallig zijn omdat mijn provider een paar dagen eerder de snelheid verhoogd had. Hoop dat je hier wat mee kan?

Herstel TVFM

Dank je, daar kan ik alvast wat mee :)

Avira zegt me eerlijk gezegd niets, maar als het goed werkte, geen probleem, neem het in de lijst op ;)

Probeer er voor men werk achter te komen welke programma's echt veel problemen geven. Voor SP1 onder Vista is Norton de nummer 1 met als goede runner-up McAfee. Andere probleemveroorzakers zijn brandprogs als Nero

Avira is net als Avast een gratis antivirusprogramma. Toen ik Norton en McCaffee gebruikte, had ik veel meer problemen als tegenwoordig.

Ah oke, dan zet ik Avira in de lijst van niet-probleem veroorzakende antivir-zooi :)

Hoop echt dat het aan die zooi van norton ligt :S weet anders ook niet waardoor de problemen optreden bij SP 3.
Wat ik wel weet is dat opstarten in veilige modus en als admin inloggen in XP de installatie zonder problemen doet verlopen.

Daarom wordt het waarschijnlijk "veilige" modus genoemd. Een lekenopmerking hoor.

Ik gebruik liever de term "clean boot"

Dat werkt zelfs nog beter dan Veilige modus ;)

msconfig->tab services vinkje bij alle MS-services verbergen -> rest uitschakelen -> tab opstarten -> alles uitschakelen.

Beste methode om iets te installeren zonder dingen die in de weg kunnen zitten :)

Dat is wel handig om te weten, dankjewel.

Zelf onder Vista werkt die mogelijkheid perfect :)

Handig voor trouble-shooting ook ;)

Bjorn:

Kaspersky internet security 7.0 (uitgezet bij setup xp3)

Bij aanzetten na install sp3 krijg je vervolgens een aantal meldingen van veranderde software: svghost, outlookexpress, IE6 (ik heb 6- 7 vindt ik niet prettig nog)- en messenger draait plots weer.*zie onder.

Wel soundmax audio drivers etc, en de Gforce display, en de Nforce voor het mobo. de laatste dualcore optimizer van amd. (via windows update)
versienummers zijn beschikbaar indien nodig.

Veel meer software installed, maar die zijn niet actief, - neem aan dat je daarop doelt.

Als je dat ook wil weten kan dat maar dan moet ik een lijst zien uit te draaien van de software.

------
*messenger: als je het (voor je sp3 update) uithad in xp setup, staat het nog steeds uit-gevinkt..(maar draait wel)dus lijkt het of je messenger niet uit krijgt meer; zet even aan en "ok" en dan weer uit.

(dit doe je allemaal in "programma toegang en instellingen en dan "windows onderdelen toevoegen of verwijderen")
dit is 1 manier er zijn er meer neem ik aan.

------

Groetjes D.J.

Hmm en alles draaide zonder problemen na de install :S ?? Ik vind dit steeds vreemder worden. ik weet nu bij god niet wat er mis is met de install van sp 3. veel mensen krijgen idd ook bij opstarten dan een code 0x8007005 oid

Trouwens die code geeft aan dat er te weinig rechten zijn om de install uit te voeren ;)

Dus als admin inloggen kan die code helpen vermijden valt me net in :)

Misschien zijn die 2e of 3e eigenaar van de pc?

Upgrade XP-SP3 : probleemloos verlopen...
Omgeving: Asus notebook, intel dual core; geen enkele van de services gestopt, ook geen auomatisch gestarte progs (dus zelfs ook niet mijn Norton360 en Norton Ghost !), wel eerder geopende verkenner en IE7 eerst beeindigd.

even duidelijk zijn:
Linux,Mac Windows what ever, AMD, Intel etc. Wat maakt het uit! Mac is beter, maar wie wil het hebben, die 3 kippen en een hondekop? (niet lelijk bedoeld) Linux is kleiner, maar wat moet je met al die ruimte op je terabyte schijf. Maar deze groep is NIET interessant voor de virusschrijvers.

Als iedereen zijn huiswerk heeft gedaan dan weet je dat er maar 1 virusscanner is die al 8 jaar geen virus heeft gemist en dat is NOD32, los van het feit dat deze ook nog niet systeem belastend is en snel is.

Zie nu bij ons 450 pc's bijna allemaal AMD, nagenoeg nooit problemen, installatie op bv 80 GB, 3 GB op z'n mac gebruikt al 3 a 4 jaar. CPU race is een race van de getallen en voor de spelletjes. Al ligt dit weer bij de race van de videokaarten, GF of ati, er is beter maar 500 euro voor zo'n kaart is al genoeg, vind ik.

Meeste pc's worden geleverd met een hoop trial onzin en dat maakt de pc langzaam en onstabiel, helaas krijgt het besturingsysteem de schuld als de softwareschrijver een fout heeft gemaakt.

Ik wil maar zeggen wij bepalen wat de standaard is wij kunnen kiezen voor een beter systeem en voorlopig loopt de hele meute achter MS aan en wel blijven klagen.

Oja wilde dit nog even kwijt, als je een gratis virusscanner hebt en je bent tevreden, omdat je nooit een melding krijgt, heb je dan een goede scanner? of ziet die nml gewoon niets. Lees de comparitive (test virusscanners.)

Gr Scorpion

Daarnaast scan ik regelmatig met Trend Micro Houscall Scorpion. Als het zou barsten van de ongeziene virussen zou ik toch wel een keer last moeten krijgen? Ik ga de test zeker bekijken, maar ik blijf vinden dat om het product te kunnen verkopen en te kunnen concureren er dikwijls erg overdreven wordt.

nu, na instalatie SP3,is mijn beeldscherm kleiner geworden......wat te doen.De rest werkt als normaal.

@Roelof: Buroblad rechtermuis en tabblad "instellingen" of configuratiescherm> beeldscherm? (en dan even de gewenste resolutie instellen weer)
(dit had logischerwijs niet mogen gebeuren btw, misschien dat je even je videodrivers moet updaten?)

@Bjorn, ja alles prima inderdaad, klik klak klaar.

En wat de beste software is.. dat weten we misschien als we ons goed informeren, dus laten we elkaar niet proberen te overtuigen wat het beste is, dat is een gebed zonder einde.

Als het kan graag enigzins ontopic met jullie welnemen, dwz over de problemen die XP Service pack 3 al dan niet zou geven. :)

Ik spreek net iemand met een asus en een amd die het probleem heeft idd.

Feit wat ik ervan weet is dat hij de sp via automatische updates binnen heeft gekregen.

Ik heb een nieuwe pc samengesteld met 8 GB RAM, maar SP2 kan blijkbaar enkel tot 3.2 GB gaan.
Is dit dat hij maar 3.2 GB gebruikt of dat hij zoveel weergeeft?
Zou ik dit kunnen oplossen met SP3?

Maar wat doe ik nu als zelfs opstarten in de veilige modus niet meer werkt? In de directory zie ik (gelukkig) dat mijn bestanden er nog zijn. Maar ik kan er niet bij... Hellup :-)

Mobo Asus M3N78-EMH HDMI
Athlon X2 5600 2900MHz TDP 65W
2 x 800Mhz DDR2
XP pro
Ik ben bezig een nieuwe kast in elkaar te zetten. Met voornoemde componenten.
Vorige setup Sempron 3000 1800MHz.Mobo Asus K8-V-SE.
Ik heb toen op de harde schijven SP3 bijgezet onder XP -pro, never nooit geen problemen gehad en nu vertikt hij het op te starten. Dezelfde harde schijven alleen nieuwe hardware. Ik krijg ook de eindeloze loop. En ook geen safe mode alleen de Dos prompt werkt nog. Hebben jullie misschien een antwoord/oplossing.Ik had als beveiliging
Avira actief 2008 /Ad-aware 2008 passief.Met Zone-Alarm firewall High. Alvast bedankt, mijn e-mail is marlonp@lycos.nl

If you have any problems with endless reboot after updating windows vista, please use the following solution I have developed. Your computer should be working again.

Restart computer press F8 the choose option restore computer
Choose option; open command
type: prompt winsxs (press enter)
type: move C:\windows\winsxs\pending.xml text.xml (press enter)
type: exit and restart computer,
Computer should be working again.

Hope it works for you. best regards from Pieter from the Netherlands.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-05-10T13:10:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.