EC start onderzoek naar ODF-steun Microsoft

Dit artikel delen:

De Europese Commissie heeft snel gereageerd op het onverwachte besluit van Microsoft om het Open Document Format (ODF) te ondersteunen. De EC neemt dit mee in het lopende antitrustconflict met de Amerikaanse softwareproducent.

De antitrustafdeling van de Europese Commissie begint een onderzoek naar Microsofts ommezwaai met betrekking tot bestandsformaten. De marktdominante softwareproducent heeft nu net aangekondigd het Open Document Format (ODF) te ondersteunen in zijn Office 2007-software. Dat gebeurt in de eerste helft van 2009 met de komst van service pack 2 voor dat applicatiepakket.

De EC kijkt met kritische blik naar deze actie van Microsoft. Het zal onderzoeken of dit ook echt bevorderlijk is voor interoperabiliteit en consumentenkeuze, en of het leveranciersafhankelijkheid (vendor lock-in) daadwerkelijk vermindert. Dit meldt de Commissie in een persbericht, dat beschikbaar is in de bestandsformaten: Adobe PDF, Microsoft Word doc en webformaat html

Controverse standaardisatie

Eerder had de EC al laten weten Office Open XML (OOXML) ook mee te nemen in de lopende antitrustzaak tegen Microsoft. Dat oorspronkelijk door Microsoft ontwikkelde bestandsformaat is recentelijk tot open standaard verheven door de ISO (International Standards Organisation), nadat het die status al had gekregen van standaardisatie-organisatie Ecma (European Computer Manufacturers Association).

Beide standaardisatieprocedures waren echter niet bepaald zonder controverse. In diverse landen is ophef geweest, ook vanuit de lokale standaardisatie-commissies die hebben gestemd in het voortraject van de ISO-procedure. De EC onderzoekt nu formeel of de open standaard ervan gekomen is door misbruik van Microsofts monopoliepositie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Kennelijk mogen ze Microsoft niet: eigen standaarden mogen niet, maar ondersteunen van de wel erkende standaarden ook niet.

Gast: lees het persbericht eens goed. De Commissie gaat onderzoeken of de manier waarop Microsoft straks met ODF omgaat de uitwisselbaarheid bevordert, of juist belemmert. Een geldige vraag, vooral bij Microsoft.

Wat een "geweldige" ontwikkeling!

De discussie omtrent de monopoliepositie van Microsoft is er al jaren en dit zal ook de komend jaren niet veraderen. Ruim 25 jaar geleden was er een initiatief van een paar studenten en Microsoft werd een feit. Het is enorm welke impact die start heeft gehad op onze IT industrie.

Er heel miljoenen menses die hun salaris verkrijgen door de werkzaamheden die ze elke dag uitvoeren om Microsoft technologie te ontwikkelen, aan te passen, te implementeren en te onderhouden. Er is geen andere onderneming ter wereld met een dergelijk groot economisch eco-systeem. Elke entepreneur, klein - de eenmanszaak - of groot, iedere ondernemer droomt van het succes van Microsoft.

Bijna een half miljard mensen gebruikt dagelijks Microsof technologie. Vele honderden miljoenen mensen werken dagelijks met bijvoorbeeld Microsoft Word. Ik ben van mening dat er geen meer gebruikte STANDAARD in de wereld is als de .doc, .xls en .ppt bestandsformaten. Als er al andere standaarden moeten komen (en ja ik ben het wat dat betreft in principe helemaal eens met meer formaten dan alleen de .doc, etc) is het laatste was je zou moeten doen het degenereren van de door Microsft ontwikkelde formaten.
Hoe is het mogelijk dat Brussel alleen al bij het horende van de naam Microsoft in "wantrouw mode" gaat en direct aankondigd een onderzoek in te stellen.

Vroeger gebruikte ik Havard Graphics als ik een presentatie wilde maken. Ik gebruikte WordPerfect en Lotus 123. Niet veel later liep ik tegen een product aan wat BETER geintegreerd was... Microsoft. Dat is inmiddels 25 jaar geleden. Het was mijn beslissing om over te stappen. Niemand heeft mij gedwongen voor Microsoft te kiezen. Een verstandige keuze want door de jaren heen hebben werden de Microsft Office producten absoluut toonaangevend.

Waarom moet ons elke keer weer een beleid worden opgedrongen door de politiek? Iedereen kan zelf bepalen of men Microsoft, Google, Apple of wat dan ook te gebruiken. We zijn allemaal volwassen en kunnen gelukkig ook zelf denken..... of moeten we allemaal weer in een zwarte T-Ford gaan rijden? Nee, ik wil zelf bepalen wat ik koop en wat ik gebruik. Ik heb Brussel niet nodig om voor mij een keuze te maken.

Wereldwijd zullen bedrijven miljarden moeten investeren om zo meteen additionele bestandsformaten te gebruiken omdat de politiek vindt dat een formaat waar honderden miljoenen mensen mee werken GEEN standaard is.

Microsoft, gewoon doorgaan! Het imperium van onze hoogheid Smit Kroes moet tenslotte wat te doen hebben.

Komisch, waar is ODF?
" Dit meldt de Commissie in een persbericht, dat beschikbaar is in de bestandsformaten: Adobe PDF, Microsoft Word doc en webformaat html"

@ Johan P
Lees eens iets meer over de "politiek" van MS, de verderfelijke praktijken die ze aan de dag leggen tot omkopen van ISO-leden. De politiek heeft de opdracht ons te beschermen tegen dit soort praktijken dat heeft Mw. Kroes begrepen, u kennelijk niet.

Jan

@ Johan P

Of moeten we allemaal weer in een zwarte T-Ford gaan rijden?

Vraag je je af. Een goede vraag. Want het zou best kunne gebeuren dat we allemaal Windows moeten gaan gebeuren. Een hoop interoperabiliteit is ontstaan, juist omdat die EC zo lastig is.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-05-22T22:50:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.