Vista blijft na juni te downgraden naar XP

Dit artikel delen:

Ook na 30 juni kunnen zakelijke licentiehouders van Windows Vista hun besturingssysteem downgraden naar het oude XP. De ondersteuning op XP wordt vanaf april 2009 wel afgebouwd, hoewel de security updates tot 2014 voor iedereen beschikbaar blijven.

Op 30 juni staakt Microsoft de verkoop van XP, maar bedrijven kunnen ook na die datum overstappen van besturingssysteem Windows Vista naar XP. Dat zei Microsoft-ceo Steve Ballmer op een conferentie in Californië.

Olivier van Noort, solution specialist bij Microsoft Nederland, beaamt Ballmers uitlatingen. "Het is helemaal waar. De mogelijkheid om te downgraden bestond altijd al bij OEM-versies van Windows Vista Business of Vista Ultimate, en dat blijft na juni het geval. Ook bedrijven met een volumelicentie kunnen downgraden naar XP."

De ondersteuning van XP wordt vanaf april 2009 wel afgebouwd, waarbij er verschil is tussen de mainstream support en de extended support. Van Noort vertelt dat in elk geval de security updates voor iedereen beschikbaar blijven tot en met 2014.

Omslagpunt

Op dit moment draait ongeveer 5 procent van de Nederlandse zakelijke pc-markt op Vista. Dat is volgens Van Noort ‘conform de verwachtingen van Microsoft en van marktanalisten'. Er zijn in ons land de afgelopen anderhalf jaar 2,5 miljoen zakelijke en consumentenlicenties verkocht. "Vista heeft inmiddels het omslagpunt bereikt. De fase van early adopters heeft ongeveer een jaar geduurd en we zien nu dat meer bedrijven zich voorbereiden op Vista", aldus de solution specialist.

Veel ondernemingen nemen het besluit over het besturingssysteem mee in het aanschafproces van hun hardware. Van Oort: "Er zijn organisaties die de uitrol van nieuwe hardware uitstellen zodat ze op Vista kunnen overstappen. Anderen schaffen juist nu pc's aan zodat ze nog XP kunnen krijgen. Met de mogelijkheid om te downgraden is dat eigenlijk niet nodig."

Ondertussen is Microsoft al druk bezig met Vista's opvolger, Windows 7. Volgens Van Oort komt die in 2010 uit. Dat is drie jaar nadat Vista op de zakelijke markt verscheen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Super produkt als de klanten zo veel dringen om te downgraden. Maar vooral positief blijven over "hoe goed" Vista aangenomen wordt.

Het houdt maar niet op. Welke compensatie heeft Microsoft in gedachten voor dergelijke onnodige extra werkzaamheden.

@Marc: De compensatie is dat je gratis mag downgraden naar het oude XP. Dat vind Microsoft zelf al heel wat.. :-)

Lekker belangrijk, dit onderwerp....
Koop ik een nieuwe laptop, krijg ik Vista,
en zo niet download je Linux en installeer die,
of vraag je om Apple OS-X of Windows XP
-
Who cares?

@Mark Peter: Als particulier is het inderdaad niet zo'n issue, maar stel dat je IT Manager bent met 500 werkplekken waarvoor je apart nog eens 500 x Windows XP mag afrekenen omdat Microsoft het downgraden van de bijgeleverde Vista licentie niet meer zou toestaan is het wel degelijk een heel belangrijk punt. Gelukkig is Microsoft zo slim geweest het wel toe te staan, anders was het een erg slecht verhaal geworden richting de klant.

Een downgrade model van Vista naar XP kost naar ik heb begrepen zowiezo extra. Om naast de standaard meegeleverde Vista licentie namelijk een downgrade XP licentie te bemachtigen ben je als zakelijke afnemer naar ik meen 90,00 euro per PC duurder uit.

Microsoft spreekt over de zakelijke gebruikers. Ze weigeren blijkbaar wel Vista home basic en premium edities te downsizen naar XP Pro. Terwijl in de EULA duidelijk staat dat ook deze versies te downsizen zijn. Zo klantvriendelijk en geslepen is Microsoft. Voor de klant telt de EULA, maar voor Microsoft is die niet wederkerig. En zeg nu zelf. Is er nu 1 versie van het OS van Microsoft dat deftig en stabiel is? Alle kosten ten spijt die gebruikers betalen voor herinstallaties, enz. Ze zouden dat bedrijf voor hun rotzooi voor de rechter moeten slepen. Wat zeg ik, rotzooi in het kwadraat...

Vanaf Juni gepoogd de OEM leverancier Acer tot ondersteuning bij downgrade van mijn Aspire 8920 met Vista Ultimate naar XP te bewegen: doen ze niet, alleen voor Business. Lekker stel: dure laptop verkopen en dan niets meer doen. Waardeloze antwoorden, ultra trage reacties (gebruiken vast ook Vista) slechte tent dus.
Met Microsoft diverse malen contact gehad (die reageren trouwens wel vlot): je moet eerst XP kopen. Ja, schiet lekker op zo.
Vista is echt rampzalig: deze 8920 (T9300 CPU, 4 Gb (geen Acer info dat 32-bits Vista maar 3Gb gebruikt trouwens en ik dom dat ik er vanuit ging dat het de 64-bits versie was)) is er knap langzamer mee dan mijn oude AMD 3300+ en een hoop van mijn software is niet te gebruiken met Vista. Wat een crap.
Nog maar verder zoeken naar goede methode om eerst XP ernaast te zetten en als dat goed werkt (aii, drivers enzo) dan Vista eraf.
Inderdaad, rotzooi tot de n-de :-((

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-06-05T11:30:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.