Windows-super verovert plek in top25

Supercomputers draaien van oudsher Unix-besturingssystemen, liefst nog sterk aangepast voor de zware rekenklussen. Een machine met een speciale uitvoering van Windows Server 2008 staat nu in de top25 van de wereldwijde supercomputerranglijst top500.

Microsoft wil een graantje meepikken van de prestigieuze, maar ook snelgroeiende supercomputermarkt en heeft daarvoor een tijdje terug al een speciale uitvoering van Windows ontwikkeld, die draait op x86-processoren. Die HPC-uitvoering (high performance computing) is ook bijgewerkt met de nieuwe Windows Server 2008-versie. Dat besturingssysteem is nu, draaiend op gloednieuwe Intel quadcore-processoren, doorgedringen in de top25 van 's werelds snelste supercomputers.

De gebruikte Windows HPC Server 2008 is officieel nog een beta en draait op een supercomputer van het Amerikaanse National Center for Supercomputing Applications (NCSA), in Illinois. De machine haalt een prestatieniveau van 68,5 teraflops en bekleedt daarmee positie 23 in de wereldwijde ranglijst van supercomputers, de top500. De HPC-uitvoering van Windows Server 2008 moet eind juni echt af zijn.

Hardwaregeweld

De Windows-super heeft in totaal 9472 cores, waarvan een groot deel bestaat uit Intel Xeon quadcore-processoren. Het systeem is een cluster dat is verdeeld over zo'n 1000 nodes. Het opslagsysteem voor deze computer is 6 Terabyte groot.

Directeur Robert Pennington van de NCSA zegt dat de opstelling vrij makkelijk en snel ging. "Toen we Windows inzetten op ons cluster kostte het ons slechts vier uur om van een kale machine te komen tot het draaien van Linpack-benchmarks." De applicatie-efficiëntie ligt op 77,7 procent, wat volgens Pennington zeer hoog is voor deze klasse computer.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

6TB opslag (!) .. 6 harddiskjes???

Is inderdaad erg klein, maar is volgens mij ook meer als rekenwonder/verwerkingswonder bedoeld ipv opslag.

1) Ik vraag me af hoe snel de muis is....
2) Hoeveel personen kunnen nu met zo'n machine werken, een persoon == een muis.... (kun je lekker aan de sysadmin vragen of hij op je programmatje mag klikken om het op te starten)
3) Hebben ze er VMware opdraaien?
4) Prijs OS???? ...gratis natuurlijk want MS schenkt dit soort dingen graag, maar wat als je het moet kopen??
5) 4 uur om windows te installeren?????


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-06-25T09:57:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.