OpenBSD-bug uit 1975 nu gefixt

Fouten in software kunnen lang bestaan. Unix-variant OpenBSD lijkt nu een nieuw record te hebben: een drieëndertig jaar oude bug is nu gerepareerd.

De Nederlandse OpenBSD-ontwikkelaar Otto Moerbeek heeft een bug in besturingssysteem OpenBSD gevonden en gerepareerd. De fout bleek al aanwezig te zijn in oudere versies van die Unix-variant, tot aan de Sixth Edition Unix-versie uit 1975 van AT&T. In mei dit jaar is al een vijfentwintig jaar oude Unix-bug ontdekt en gefixt. Die bleek te zitten in Mac OS X, wat Apple heeft gebaseerd op de FreeBSD-variant.

Compiler compiler

De nu voor het eerst ontdekte bug betreft de parser generator YACC (yet another compiler compiler). Dat stuk software maakt een parser aan, wat een compiler-onderdeel is dat broncode omzet in uitvoerbare code voor een specifiek hardwareplatform. YACC is al sinds begin jaren zeventig onderdeel van OpenBSD en is oorspronkelijk ontwikkeld door toenmalig AT&T-werknemer Stephen Johnson.

Moerbeek trof de bug aan toen hij een door hem ontwikkelde nieuwe implementatie testte van geheugentoewijzer (memory allocator) malloc. Het compileren van grote C++ projecten bleek soms vast te lopen. De OpenBSD-ontwikkelaar testte zijn software hij op een computer met Sun Microsystems' Sparc64-processoren, waar deze bug alleen maar kan voorkomen. De fout is al die tijd niet bovengekomen doordat oudere versies van malloc niet zo goed waren in het opvangen van buffer overflows.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-14T14:18:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.