Verslagen SCO moet Novell miljoenen betalen

Dit artikel delen:

De Amerikaanse Unix-wederverkoper SCO is Novell 2,5 miljoen dollar verschuldigd. Dat is de optelsom van achterstallige en onterecht door SCO geïnde betalingen voor royalties op Unix.

De Amerikaanse disctrictsrechter Dale Kimball heeft bepaald dat Novell nog altijd eigenaar is van de rechten op het oorspronkelijke Unix-besturingssysteem. Unix-wederverkoper SCO is niet de erfgenaam van dat aloude besturingssysteem en heeft dus ten onrechte royalties geclaimd én geïnd op die software en de afgeleide varianten. Het betreft de Unix-varianten van IBM (AIX), Sun Microsystems (Solaris) en HP (HP-UX).

SCO moet Novell nu 2,5 miljoen dollar betalen. Dat is het totaalbedrag dat de producent van Unixware heeft geïnd. Een deel daarvan is afkomstig van Microsoft en Sun die elk een regeling met SCO hadden getroffen. Eerstgenoemde dekt daarmee bepaalde elementen in Windows af en zegt zo klanten te beschermen tegen juridische claims. De tweede ict-leverancier heeft ook betaald voor juridische bescherming (indemnification) van zijn klanten, maar ook zijn Unix-variant Solaris opensource gemaakt.

Linux-kruistocht

SCO is jaren terug een juridische kruistocht begonnen tegen IBM en tegen Linux. Dat opensource-besturingssysteem zou namelijk code bevatten van Unix, waar SCO dus rechten en patenten op claimt. IBM zou de schuldige zijn die de bewuste code heeft overgeheveld.

In de loop der jaren zijn er diverse rechtszaken aangespannen. Zowel door SCO tegen partijen als IBM en Linux-distributeur Red Hat, maar vervolgens ook wederzijds. Daarnaast is ook Novell juridisch betrokken geraakt, juist vanwege de eigendomsrechten op Unix. De laatste jaren kreeg SCO tegenslag op tegenslag. Toch is er plots weer geld gestoken in het beruchte bedrijf.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-22T09:49:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.