Microsofts Midori-project wordt webplatform

Microsoft werkt onder de codenaam Midori aan een onderzoeksproject voor een geheel nieuw besturingssysteem. Dat project staat nu opnieuw in de belangstelling; er zijn details uitgelekt waaruit blijkt dat het een gedistribueerd webplatform wordt.

Microsoft-managers ontkennen dat onderzoeksproject Midori de opvolger voor Windows is, maar veel nieuwssites en bloggers trekken die conclusie toch alvast. Het ontwikkelwerk aan een geheel nieuw besturingssysteem, gebaseerd op de minimale kern Singularity, zou slechts een R&D-exercitie zijn. Het project moet dus kennis en inzicht opleveren. Midori was begin deze maand al in het nieuws.

De aandacht voor Midori laait nu weer op. Enkele interne documenten met technische details over de software zijn naar buiten gekomen. Midori zou niet alleen een geheel nieuw en zeer licht besturingssysteem zijn, maar ook gemaakt zijn om te draaien op verschillende computers (nodes) in een cluster of netwerk tegelijk. Dit gedistribueerde karakter zou het tot een volwaardig webplatform maken, dat draait op diverse computers en daarbij toch één geheel vormt.

Windows 7

Midori is hoe dan ook iets geheel anders dan Windows. Het modulaire R&D-besturingssysteem is niet compatibel met de huidige api's (application program interfaces) van Windows. Het zou als product dus een radicale breuk zijn met de terugwaartse compatibiliteit waarop Microsoft zijn dominante marktpositie heeft gebouwd.

Ondertussen heeft Microsoft al wel officieel laten weten dat het werkt aan de opvolger van Windows Vista. Die versie, genaamd Windows 7, zou slechts een lichte herziening zijn; het bouwt voort op Vista. Senior vice-president Bill Veghte schrijft in een open brief aan klanten dat het ontwikkelteam van Windows 7 zich concentreert op compatibiliteit. Die nieuwe versie van het pc-besturingssysteem komt naar schatting pas in 2010 op de markt. De vermeende Windows-opvolger Midori zou dan dus daarna pas komen.

Het onderzoeksproject verkeert nu in de zogeheten incubatiefase. Daarbij bepaalt Microsoft of en hoe het als commercieel product wordt doorontwikkeld. Veel bloggers zien dat als teken dat Midori meer is dan alleen een R&D-vingeroefening.

Software+services

Diverse nieuwsmedia merken op dat de gedachte achter de gedistribueerde opzet van Midori mooi samenvalt met Microsofts nieuwe strategie voor software plus services. Dat is de reactie van de Windows-producent op de huidige SaaS-hype (software as a service). Daarbij is op de client geïnstalleerde software niet meer nodig, afgezien van een moderne webbrowser dan.

Microsoft benadrukt de voordelen van lokaal draaiende software, voortaan dus in combinatie met online-services. De softwareproducent heeft al enkele aankondigingen op dit gebied gedaan, waaronder ook concrete producten/diensten. Dit betreft aanvullingen voor applicatiepakket Office, waarvoor Microsoft nu ook de mogelijkheid biedt online documenten te delen en bewerken. Voor dat laatste moeten gebruikers dus wel Office geïnstalleerd hebben.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-30T09:17:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.