Microsoft ziet brood in strategie Apple

Microsoft ziet in dat de strategie van Apple voordelen heeft. Overschakelen naar het zelf maken van software en bijbehorende hardware zou echter kostbaar zijn. Dit meldt Microsoft in zijn jaarverslag.

De strategie van Apple om zelf software te ontwikkelen voor eigen hardware biedt voordelen. Die erkenning komt - impliciet - van Microsoft. De softwareproducent schrijft dit in zijn jaarverslag, dat het heeft ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission). Het is verplicht daarin concurrentie en risico's te vermelden.

Microsoft meldt in die financiële rapportage: "Een belangrijk onderdeel van ons bedrijfsmodel is het scheppen van een ecosysteem rondom ons platform, waarop diverse deelnemers dan diverse oplossingen kunnen bouwen. Een concurrerend verticaal geïntegreerd model, waarbij een enkel bedrijf zowel de software- als de hardware-elementen van een product verzorgt, is succesvol gebleken."

Macs, iPhones en iPods

Daarna volgt de constatering dat dat model succesvol is voor bepaalde consumentenproducten, zoals pc's, mobiele telefoons en digitale muziekspelers. Eerstgenoemde is Microsofts kernmarkt, terwijl het al jaren bezig is terrein te veroveren op die andere twee gebieden.

Microsoft biedt zelf ook wel dergelijke vertikaal geïntegreerde producten, zoals de Zune-muziekspeler. Die heeft echter nauwelijks effect gehad op de marktdominantie van Apple's iPod. De Windows-producent wil wel meer zelf software én hardware verzorgen, maar een echte overschakeling naar zo'n model zou erg kostbaar zijn. De diverse partners van het bedrijf zouden ineens de concurrentie zijn én zich benadeeld voelen.

Compleet versus keuze

Twee weken geleden uitte Microsoft-ceo Steve Ballmer al lovende woorden over Apple. Hij deed dat in een interne memo over de huidige stand van zaken binnen Microsoft en de vooruitzichten voor boekjaar 2009. Die memo met bespiegelingen over de toegenomen concurrentie met Linux, Google en Apple is uitgelekt.

Ballmer schrijft: "In de concurrentiestrijd tussen pc's en Macs verslaan wij Apple qua verkoop met dertig staat tot één. Toch is er geen twijfel over dat Apple het goed doet. Waarom? Omdat zij goed zijn in het leveren van een nauwe maar toch complete ervaring. Terwijl onze toewijding aan keuze vaak wat compromissen voor de eindgebruikerservaring met zich meebrengt."

De ceo meldt dan ook dat Microsoft de banden met hardwareleveranciers strak aanhaalt, om een 'complete gebruikerservaring' te bieden, zónder consessies. Dit gaat de Windows-producent ook doen met fabrikanten van smartphones, aldus Ballmer.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Heeft het zo lang moeten duren voordat Microsoft dit in ziet?. RIM bewijst met zijn BlackBerry al sinds 1999 dat dit heel goed is om en de software en hardware in eigen huis te houden

Microsoft heeft al eerder iets van Apple "gezien", het werkte met een muis, Microsoft noemt het Windows...

Wel grappig dat Microsoft nu dit soort uitspraken doet, in het verleden uitten ze dit soort berichten in omgekeerde vorm.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-08-05T10:05:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.