Dollarkoers heeft geen invloed op softwareprijs

Dit artikel delen:
Dollars

De prijzen van Amerikaanse software zullen niet stijgen door de hogere dollarkoers. Softwarefabrikanten maken de prijzen van hun producten namelijk liever niet afhankelijk van de wisselkoers.

Volgens IDC-analist Peter Vermeulen heeft de stijgende dollarkoers waarschijnlijk geen gevolgen voor de prijs van zakelijke software uit Amerika. Vermeulen: "Softwareleveranciers maken de prijs van hun producten liever niet afhankelijk van de wisselkoers van de dollar. Daar hebben ze twee redenen voor. Als een klant een investeringsbeslissing wil nemen, maar pas over drie maanden budget kan vrijmaken, wil die  klant graag zekerheid over de prijs. Leveranciers zijn er niet bij gebaat dat hun zakelijke klanten aankopen uitstellen vanwege onzekerheid over de wisselkoers."

Werknemers betaald in euro´s

De tweede reden is boekhoudtechnisch. Vermeulen: "Amerikaanse softwarebedrijven hebben vaak Europese vestigingen, waarvan de werknemers in euro's worden uitbetaald. Om de verhouding tussen Europese inkomsten en uitgaven voorspelbaar te houden, verkopen ze hun software daarom liever ook in euro's."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Eigenlijk best wel vreemd... Andersom geredeneerd zou je dus al die tijd, met een lage dollarkoers van de laatste tijd, te veel betalen voor je software (licenties). De argumentatie om de prijs niet te verhogen om investeringsbeslissingen niet in de weg te staan vind ik niet zo heel sterk. Je kunt toch bij de aanloop naar en in de onderhandeling zelf over de aankoop een vaste koersprijs afspreken, die je voor langere tijd vast legt? Dan word je als koper niet verrast wanneer je bij groen licht het budget hebt vrijgemaakt. Natuurlijk zit er bij de verkopende partij enig ondernemers risico in (naar plus en min), maar daarvoor is ie ondernemer... toch?

Overigens kun je als koper bij het vaststellen van het benodigde budget ook rekening houden met een x-percentage t.b.v. koersschommeling.

Raar verhaal. De meeste kleine software vendors hebben de afgelopen tijd hun prijzen verhoogd vanwege de lage dollar koers.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-14T06:23:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.