IDC: consultant merkt als eerste kredietcrisis

De Nederlandse ICT-markt gaat grote klappen krijgen door de kredietcrisis. Als eerste bevriezen bedrijven hun budgetten voor ict-advisering en hardware. Outsourcingbedrijven hoeven minder te vrezen. Zij kunnen zelfs baat hebben bij de huidige financiële malaise.

Hoewel de kredietcrisis een duidelijk negatief effect gaat hebben op de Nederlandse ict-markt, verschillen de effecten per sector. Dat zegt IDC Benelux.

De hardwaremarkt wordt het zwaarst getroffen. IDC-analist Peter Vermeulen: "Niet alleen zullen de hardwareprijzen verder dalen, maar bedrijven zullen pc's minder snel vervangen. Ook server- en opslagcapaciteit wordt slechts mondjesmaat uitgebreid." ‘Groene' hardware wordt wel populairder, omdat bedrijven daarmee hun stroomrekening omlaag kunnen brengen.

Outsourcing gaat toenemen

Ict-consultants zullen de kredietcrisis al snel in hun portemonnee voelen. Doordat bedrijven  minder projecten gaan plannen, gaan ze minder uitgeven aan ict-implementatie en -training. Ook de uitgaven aan ict-ondersteuning zullen afnemen, omdat de hardware- en softwareaankopen dalen. Outsourcing vanwege kostenaspecten stijgt in populariteit. Datzelfde geldt voor Software as as service (Saas) en BPO (Business Process Outsourcing).

De focus van bedrijven zal liggen op standaardisatie, consolidatie en virtualisatie. Ook open source alternatieven kunnen op toenemende belangstelling rekenen. Aan bedrijfsapplicaties en service georienteerde architecturen gaat minder worden gespendeerd, omdat er vaak geen snelle return op wordt verwacht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Op welk onderzoek is dit vrij stellige artikel gebaseerd? Of is het een opinie-artikel?

In ieder geval was de ICT-markt in Nederland nogal overspannen, misschien dat het nu weer wat meer naar normale niveau's teruggaat?

Dit artikel is mijns inziens een stelling die meer gebasseerd is op een opinie dan op de werkelijkheid. Bedrijven kijken verder dan een jaar en in die context worden er dagelijks nog ICT-vacatures vrijgegeven. Ook consultancy-gerelateerde ICT vacatures.

Ik verwacht wel dat het aanname beleid van bedrijven scherper wordt. Niet iedereen met bijvoorbeeld het woordje SAP in zijn CV wordt aangenomen als SAP consultant. Je dient over relevante kennis en ervaring te beschikken.

Wie weet gaat deze krediet-crisis brandstof worden voor een echte! automatiserings hype, waarbij bestaande systemen to-the-max gaan worden gebruikt, waarbij er meer geinvesteerd gaat worden om "de mens en het systeem" beter op elkaar aan te laten sluiten.

Hopelijk stopt de ict markt eens (bij gebrek aan centen) om steeds maar weer achter de nieuwste hype aan te rennen.

Doe eens een assesment om te kijken hoelang je huidige spullen nog mee kunnen, (das veel langer dan de sales va e leverancier je wil laten denken ;-) ) voordat je weer nieuw hardware en software gaat aanschaffen.

Tijd om de bestaande ict infra structuur beter op de mens aan te laten sluiten, zodat er met dezelfde middelen, beter en efficienter gewerkt kan gaan worden.

"Nieuw is niet - by default - beter"

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-16T13:00:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.