Mac-kloonmaker mikt op schikking

Apple en Psystar zijn overeengekomen dat ze tot een schikking willen komen in het juridisch conflict over de klooncomputers van Psystar met Mac OS X. De twee bedrijven voorkomen daarmee hoge juridische kosten, maar houden tegelijkertijd details van hun conflict onder de pet.

Apple is al jaren de enige leverancier van Mac-computers. De fabrikant van pc-hardware én het daarop draaiende besturingssysteem heeft ooit 'klonen' toegestaan, maar doet dat allang niet meer. Het Amerikaanse bedrijfje Psystar dacht op eigen houtje de x86-uitvoering van Mac OS X op reguliere, zelf geassembleerde pc-hardware te kunnen leveren, maar Apple kwam met een rechtszaak. De twee werken nu echter actief aan een schikking.

In de aanklacht die Apple heeft ingediend tegen Psystar eist het de stopzetting van het maken en leveren van Mac-klooncomputers. Daarnaast wil de officíële Mac-maker ook dat reeds verkochte exemplaren daarvan, zowel desktops als servers, worden teruggevorderd. Het is niet bekend of die laatstgenoemde eis nog altijd op het lijstje van Apple staat nu de twee werken aan een schikking.

Geheimhouding

Psystar heeft in reactie op Apple's aanklacht een eigen rechtszaak aangespannen. Waar de Mac-maker de kloonfabrikant beschuldigt van schending van auteursrechten, op Mac OS X, gaat de wederbeschuldiging over antitrustgronden. De twee kiezen nu voor schikking via een juridische procedure die beiden verplicht tot geheimhouding.

Daarnaast worden hiermee dus de kosten voor twee verschillende en complexe rechtszaken voorkomen. Het is namelijk juridisch gezien maar de vraag of de claim van auteursrechtenschending, maar ook de antitrustbeschuldiging, hout snijdt. Voor Apple speelt er in ieder geval een groter belang dan 'alleen maar' zijn computerverkoop; de populaire iPhone draait immers op een aangepaste uitvoering van OS X.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat heeft dit met de iPhone te maken... er is geen enkele GSM leverancier die een "open" platform aanbiedt...

Dat is niet geheel waar. OpenMoko biedt namelijk een geheel opensource platform voor mobiele telefonie aan en Android streeft hetzelfde na voor allerlei mobiele telefoons. De fabrikant voegt zich naar de software in plaats van de software naar de fabrikant zoals bijvoorbeeld M$ doet met z'n Windows Mobile. Ik vind het een goede zaak dat Apple MOET stoppen met koppelverkoop. Sowieso zou het hun eigen buidel goed doen, doordat de verkoop van OSX voor het gewone x86 en of x64 platform zou stijgen. Veel mensen willen het 'gemak' van OS X zonder de kosten van Apple's producten. Topzaak dit hier. Hopelijk betalen ze Psystar om alles te sussen....

Als Apple geen hardware zou verkopen zou het geen bestaansrecht meer hebben...

en Android is geen hardware maar een software platform... dus geen GSM leverancier....

@CC, & Sarin101, lees wat er staat zou ik zeggen, en ga daarna argumenteren:
"de populaire iPhone draait immers op een aangepaste uitvoering van OS-X." Klonen van Hardware met de Software (OS(-X)) wordt dus een gevaar voor het "Copy Right" en nog wat andere zaken, dat is net zo iets als:

"Windows XP Embedded", of "Windows Mobile"
en Microsoft wil ook niet dat je Windows kloont, toch?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-20T15:49:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.