Oude OS/2-werkstations staan op omvallen

IBM’s vroegere besturingssysteem OS/2 wordt nog steeds gebruikt op sommige werkstations. Als die werkstations het begeven, ontstaat een probleem. Maatwerkapplicaties overzetten op nieuwe pc’s kan niet zomaar. De Warp 4-versie uit 1996 is namelijk ongeschikt voor pc’s van na 2000.

IBM bevroor in 2006 de kern van zijn pc-besturingssysteem OS/2 en zette de ondersteuning stop. Toch draait het besturingssysteem in vergeten bedrijfshoekjes nog steeds op oude werkstations. Cto Joachim Benjamins van Mensys: "OS/2 draait op werkstations van tien jaar of ouder. Als die stuk gaan, ontstaat er een probleem. De laatste versie van OS/2 stamt uit 1996: Warp 4. Die versie draait niet op huidige pc-hardware. Aan dat probleem danken wij ons bestaansrecht."

Het Nederlandse Mensys heeft de wereldwijde distributierechten op wat ooit OS/2 was. De distributeur zorgt voor de ontwikkeling van nieuwe hardwaredrivers, zodat het oude besturingssysteem ook geïnstalleerd kan worden op moderne machines. Omdat IBM gebruik van de merknaam OS/2 verbood, heeft de OEM-versie van het besturingssysteem sinds 2000 een andere naam: eComStation.

Ondergrondse in New York

Benjamins: "OS/2 is vaak ingebed in hardware. De tourniquettes van de ondergrondse in New York functioneren bijvoorbeeld dankzij een verzameling stokoude OS/2-werkstations. Die machines staan buiten. Het metrobedrijf maakt zich nu al zorgen over wat er gebeurt als die machines het begeven."

Om ervoor te zorgen dat eComStation bruikbaar blijft, ook op nieuwe machines, laat de distributeur hardwaredrivers ontwikkelen door een netwerk van Russische programmeurs. In 2009 wordt eComStation 2.0 GA verwacht. Deze versie biedt ondersteuning voor SATA-harde schijven, is compatibel met Core2-processoren en kan functies voor energiebeheer in moderne laptops gebruiken.

Populair onder techneuten

De CTO verwacht dat vooral overheden, nutsbedrijven, banken en verzekeringsmaatschappijen nog OS/2-machines in de lucht houden. Benjamins: "Banco do Brasil gebruikt OS/2 bijvoorbeeld intern als besturingssysteem voor bankapplicaties."

Benjamins: "OS/2 is nooit populair geweest onder managers. Wel onder techneuten. Begin jaren negentig onderscheidde OS/2 zich van rivaal Windows door de efficiënte wijze waarop het besturingssysteem de processor aansprak: rekentaken werden via multithreading op laag niveau verdeeld. Dat maakte OS/2 heel schaalbaar: als je aan een server een extra processor toevoegde, steeg de prestatie met zestig tot tachtig procent."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik kan me vergissen, maar waaruit blijkt dat OS/2 op omvallen staat? Ik lees dat Mensys support levert en dat er in 2009 nog een nieuwe versie uit gaat komen... waar staat dat het omvalt (behalve in de titel)?

probeer Vmware van Microsoft.
werkt verbazing wekkend goed voor OS/2


Boer.

Het is een driver probleem. Het spul blijft stabiel draaien, maar als de oude hardware stuk gaat en niet meer leverbaar is. Ga je echt tegen een probleem aanlopen.

@ Boer

VMware is niet van Microsoft.

@Jan

je hebt gelijk; product heet VPC2007-32bit
en ik moet zeggen dat het fatsoenlijk werkt;
ben helemaal geen MS fan.
VMware zelf: ik kon geen versie vinden voor OS/2
support;

Boer.

"Om ervoor te zorgen dat eComStation bruikbaar blijft, ook op nieuwe machines, laat de distributeur hardwaredrivers ontwikkelen door een netwerk van Russische programmeurs."

Mooi staaltje outsourcing :-) Work smarter not harder.

"Begin jaren negentig onderscheidde OS/2 zich van rivaal Windows door de effici?nte wijze waarop het besturingssysteem de processor aansprak: rekentaken werden via multithreading op laag niveau verdeeld. Dat maakte OS/2 heel schaalbaar:"
Net "Directory Services" van Banyan.. Technisch superieur, maar ten onder gegaan in het MMO - Microsoft Marketing Offensief. Wat managers vandaag de dag niet allemaal voor waarheid aannemen...

Zo gaat dat in de wereld, degene die het hardst schreeuwen krijgen de meeste aandacht.

Daarom heeft VHS gewonnen van Video 2000. Daarom had iedereen afgelopen week zijn ogen weer eens gericht op de onbetaalbare meuk van Apple. Marketing ligt aan de basis van je verkoop. Als je er geen moeite/geld in steekt maakt het niet uit of je product superieur is.

MMO my ass, je doet net alsof dat een typisch Microsoft ding is. Ze spelen het marketing spel goed, en leveren goede software. (hoe hard je dat ook zal ontkennen, voor 99,9% van de mensen werkt het gewoon prima)

Uiteraard kan ik niet ontkennen dat ze er wat 'discutabele' marketingstrategie?n op na hebben gehouden. Maar ze zijn niet de enige.

De software markt is constant in beweging en als je niet met iets vernieuwends op de proppen blijft komen hang je, zo ook OS/2.

Ehm, Nick, niet om 't een of 't ander, maar hoe vernieuwend is Windows?

Vernieuwend genoeg. Windows 2008 is spectaculair.

Windows 7 idem.

Vista... not so much.

Als ze nu waren hangen bij Windows 3.11 had je het OS/2 verhaal ook bij Windows gehad. Maar we zijn al 3 generaties verder.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-21T10:52:00.000Z Jolein de Rooij