PDC: Windows Server gaat de wolken in

Microsoft betreedt de cloud. De softwareleverancier gaat applicaties hosten binnen een netwerk van eigen datacenters. Bedrijven betalen hiervoor op basis van een abonnementmodel.

Maandag presenteerde Microsofts technisch directeur Ray Ozzie in navolging van Amazon en Google een cloudgebaseerd service platform: Windows Azure. Ozzie deed deze aankondiging op de Professional Developers Conference(PDC), die van 27 tot en met 30 oktober plaatsvindt in Los Angeles.

Ozzie: "Dit is een historisch moment voor Microsoft. We transformeren onze software en omarmen op een fundamenteel niveau services." Azure moet volgend jaar beschikbaar komen.

Ontwikkelaars kunnen via scripttalen applicaties bouwen voor deze clouduitvoering van Windows Server. Daarvoor kunnen ze niet alleen het .NET Framework gebruiken, maar ook concurrende (script-)talen zoals PHP, Java, Ruby, Eclipse en Python. Azure ondersteunt daarnaast internetprotocollen als http, REST, SOAP en AtomPub.

Bedrijven betalen voor de hosting van hun applicaties op basis van een abonnementmodel. "Kosten worden in rekening gebracht op basis van twee parameters: verbruik en service level", aldus Ray Ozzy.

Google en Amazon

Microsoft gaat via Windows Azure concurreren met ‘cloud providers' Amazon (EC2) en Google (Apps Engine). Ozzie: "Ik neem mijn petje af voor EC2 van Amazon. Wij staan op de schouders van hun innovatieve ontwerp- en businessmodellen."

Ozzie omschreef Windows Azure als ‘Windows in de cloud': "Windows Azure is een service-gebaseerde besturingsomgeving, die uit drie aspecten bestaat: gevirtualiseerde rekenkracht, schaalbare opslag en een geautomatiseerd beheersysteem."

Windows Azure was voorheen bekend onder de codenaam ‘Red Dog'. De verwachting was de afgelopen weken dat dit online besturingsssyteem Strata zou gaan heten, maar dat blijkt dus niet te kloppen.

Interessant voor kleine bedrijven

Rob Helm, van Directions on Microsoft, een analysebureau dat zich sinds 1992 enkel heeft gericht op Microsoft: "Voor kleine bedrijven is Windows Azure een kans om applicaties te ontwerpen voor klanten zonder die applicaties zelf te hosten. Er bestaan weliswaar allerlei kleine bedrijven die applicaties voor je kunnen hosten, maar Microsoft is zo groot, dat ze waarschijnlijk goedkoper kunnen zijn dan vrijwel elke hoster. Gewoon omdat ze zoveel datacenters hebben, overal ter wereld."

"Voor grote ondernemingen die hun eigen data centers hebben is cloud computing veel minder interessant, ook vanwege het risico om gevoelige data in data centers van Microsoft te bewaren."
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-28T07:20:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.