PDC: Windows 7 sneller dan Vista

Dit artikel delen:

Windows 7 wordt sneller, minder opdringerig en heeft een kleinere footprint dan Vista. Gebruikers kunnen via aanraking applicaties bedienen die draaien bovenop Windows 7, doordat Microsoft de muiscommando’s heeft vertaald in schermaanrakingen.

Dinsdag toonde Microsoft een demo van Windows 7, tijdens de Professional Developers Conference(PDC), die tussen 27 en 30 oktober plaatsvindt in Los Angeles.

Steven Sinofsky, senior vice president for the Windows and Windows Live Engineering Group: "Over Vista hebben we veel feedback gehad. Daar hebben we geprobeerd lessen uit te leren. Bijvoorbeeld over het ecosysteem van Windows. We hebben hardware en software leveranciers veel werk bezorgd door de wijzigingen in Vista. In Windows 7 zal dat niet zo zijn, omdat we gebruik maken van de kernel van Windows Server 2008." Aan ontwikkelaars beloofde Sinofsky ‘meer ondersteuning voor standaarden', waaronder Ajax en Open XML. Ook beloofde Sinosky een minder opdringerige beveiligingsfunctie (uac, user account control): "In Vista probeerden we onervaren gebruikers, met de beste bedoelingen, te beschermen. We gingen wat te ver."

Multicore

Het startmenu van Windows 7.

Micrsoft belooft dat Windows 7 beter gaat presteren dan Vista: het geheugen wordt minder belast, het energieverbruik zal lager zijn en er zijn minder lees- en schrijfacties nodig. Daarnaast zou Windows 7 sneller zijn dan Vista en is de footprint van de kernel volgens Sinofsky kleiner geworden.

Scott Guthrie, vice president van Microsofts Developer Division, beloofde een betere omgang met multicoreomgevingen. Windows Server R2 zal schaalbaar zijn tot op 256 processoren. Voor ontwikkelaars komen er debugging tools waarmee ze kunnen bekijken wat er precies op welke core gebeurt.

Jump list

Door met de muis te bewegen over applicatie-ikonen op de taakbalk, krijgen gebruikers alvast een preview te zien van het actieve document.

Julie Larson-Green, ‘vice president of program management for the Windows Experience', showde het nieuwe bureaublad van Windows 7. De taakbalk toont alleen nog ikonen van applicaties die geopend zijn. Met een rechtermuisklik kunnen gebruikers recent bewerkte bestanden kiezen uit een ‘jump list'. Door met de muis te bewegen over applicatie-ikonen op de taakbalk, krijgen gebruikers alvast een preview te zien van het actieve document.

In Windows Explorer kun je ‘views' creëren waarbinnen bestanden (voor hetzelfde project) vanuit verschillende mediabronnen tegelijk worden getoond. Daarnaast verloopt het verbinden met draadloze apparaten meer geautomatiseerd, zodat "mensen thuis automatisch een connectie krijgen met hun thuisprinter en op het werk met hun werkprinter."

Multitouch

Julie Larson-Green, ‘vice president of program management for the Windows Experience': "Gebruikers veranderen graag het uiterlijk van hun bureaublad. Sommigen doen dat zelfs een paar keer per maand.

Gebruikers kunnen via aanraking applicaties bedienen die draaien bovenop Windows 7, doordat Microsoft de muiscommando's heeft vertaald in schermaanrakingen. Scrollen door een document hoeft dus niet meer met een scrollwieltje, maar kan ook met een handbeweging over het scherm (voor wie dat wil :-)

Windows Explorer, Paint en Internet Explorer gaan ‘multitouch' ondersteunen, waarbij gebruikers het scherm op meer dan één plek tegelijk kunnen aanraken met hun vingers. Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk in te zoomen op een foto door twee vingers uiteen te schuiven.

Takeshi Numoto, die de regie voert over Office, sprak over versie 14 van dit kantoorpakket. De opvolger van Office 12 (versie 13 is overgeslagen) verschijnt op zijn vroegst eind 2009. Office 14 biedt meer mogelijkheden voor samenwerking. Micrsoft-cto Ray Ozzie: "Het is ons doel om de combinatie van pc, telefoon en web waardevoller te maken dan de afzonderlijke delen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

PDC: Concurrentie voor Google Apps

PDC: Overslaan Vista is haalbaar

PDC: Microsoft kiest voor abonnementmodel

PDC: Windows Server gaat de wolken in

PDC: ontwikkelaars zoeken snelle integratie

Windows 7 komt drie jaar na Vista

‘Vista is veiligste besturingssysteem’

'Vista geeft Apple kansen in zakelijke markt'

'Zakelijke adoptie van Vista verdampt'

Migreren naar Vista is een zware klus

Vista blijft na juni te downgraden naar XP

'Vista is onbetrouwbaar'

Programmeurs bannen Vista

Windows 7 ligt in de winkels

‘Windows 7 is wel een test waard’

‘Op Windows Vista waren we niet zo dol’

‘Windows 7 heeft veel toeters en bellen’

‘Hopelijk versnelt Windows 7 de toegang’

'Windows 7 gaat XP van toneel verdrijven'

‘Eerst kijken wat Windows 7 kan’

Windows 7 ligt voor kerst in de schappen

Windows 7 integreert XP twee maal

Win7 ondersteunt meer programma's dan Vista

Windows 7 krijgt twee zakelijke versies

Microsoft: virtualisatietool kost bijna niets

Microsoft virtualiseert oude applicaties op Vista

Bèta Windows 7 bevat beveiligingslek

Microsoft-servers overbelast door Windows 7

IDC: Vista-advies is nieuwe marketingstrategie

Microsoft: stap nu over op Vista

Bèta van Windows 7 beschikbaar

Test: Zoek de verschillen met Vista

PDC: Succes Azure staat of valt met prijs


Reacties

Ik ben nog steeds een tevreden gebruiker van Windows 2000 Professional. Alle beveiligingsupdates komen nog steeds netjes door, alles doet het prima en heb nog steeds dezelfde hardware van 5 jaar geleden (wel grotere HD?s en meer geheugen inmiddels. En.. mijn machine is sneller dan die nieuwe van de buurman met Vista en een veel snellere processor.
Begrijp best wel dat dit voor priv? situaties anders is dan grotere bedrijven.

En ik rij nog steeds in een VW Kever van 1973:p

@ Leon: van die kever kun je niet zeggen dat hij sneller is dan die nieuwe auto van de buurman.

Ik heb al heel wat gelezen over Windows 7 en het valt me op dat ze de taakblak opeen wel heel simpel gemaakt hebben. In Vista zit de ronde start knop in de balk verwerkt en komt hij er iets bovenuit, in 7 staatie gewoon heel ordinair op de balk links in een vierkant hok. Bovendien zie ik nu ook opeens dat je een preview ziet als je met de muis over de knoppen van de taak balk gaat. Leuk, KDE heeft dit al een hele tijd.

Vista geeft ook al previews als je hovert over de taakbalk.

En ik snap het belang niet van de locatie of het uiterlijk van de Start-knop. Bij mij huist ie ook geheel in de taakbalk in Vista omdat ik altijd een dubbele taakbalk gebruik om alle 24 applicaties kwijt te kunnen die ik altijd open heb staan.

Hopenlijk heeft 7 een soort XP-mode, waarbij je alle extra zinloze meuk uit Vista kunt uitzetten, en het basic en snel kan houden.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-29T00:05:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.