PDC: Overslaan Vista is haalbaar

Dit artikel delen:

Windows 7 heeft een aantal voordelen boven Windows Vista. De vermoedelijke verschijningsdatum van Microsofts nieuwe besturingssysteem maakt het bovendien voor bedrijven mogelijk om Vista over te slaan, en meteen van XP op Windows 7 over te stappen.

Zowel de verschijningsdatum van Windows 7 als het feit dat het besturingssysteem geen ingrijpende wijzigingen vertoont, gaan er aan bijdragen dat bedrijven Vista zullen overslaan.

Dat zegt Rob Helm, analist bij Directions on Microsoft, dat zich sinds 1992 enkel richt op Microsoft. Computable sprak met hem op de Professional Developers Conference(PDC), die tussen 27 en 30 oktober plaatsvindt in Los Angeles.

Helm: "Windows 7 is interessant voor zakelijke gebruikers. Niet vanwege de nieuwe functies, maar omdat het backwards compatible gaat zijn met Windows Vista. Applicaties blijven dus werken en hardware blijft functioneren. Daarnaast belooft Microsoft voor Windows 7 betere prestaties en wordt de beveiliging minder opdringerig.

Timing is ideaal

De analist denkt dat veel bedrijven definitief zullen besluiten niet over te stappen naar Vista. Helm: "Microsoft herhaalde vanmorgen dat Windows 7 verschijnt in 2010, drie jaar na Vista. De kans is groot dat dat ook echt gaat gebeuren, want Windows 7 bevat geen heel ingrijpende wijzigingen."

"Die timing is vanwege twee redenen ideaal. Het is niet te vlug, waardoor de hardware tegen die tijd voldoende door is ontwikkeld om Windows 7 goed te kunnen draaien. Maar het is ook niet te laat: weliswaar eindigt eind 2009 de gratis ondersteuning van Windows XP, maar bedrijven die ervoor betalen kunnen nog tot 2014 ondersteuning krijgen."

"Daardoor wordt het voor bedrijven mogelijk om rechtstreeks van XP op Windows 7 over te stappen. Ik denk dat veel bedrijven dat ook gaan doen. Als ze nu nog niet zijn overgestapt op Vista, doen ze dat ook niet meer. Ze zullen zo lang mogelijk proberen XP te blijven gebruiken."

BitLocker voor usb-sticks

Een andere eigenschap die volgens Helm Windows 7 aantrekkelijk maakt voor zakelijke toepassingen, is het verschijnen van BitLocker voor usb-sticks. Bitlocker vormt nu al onderdeel van Vista, maar werkte nog niet voor verwijderbare media. Helm: "Als je enkel afzonderlijk bestanden versleutelt, kunnen kwaadwillenden die nog steeds ontsleutelen door de controle over de harde schijf over te nemen. Doordat BitLocker een hele harde schijf, of een hele usb-stick encrypteert, wordt dat gevaar voorkomen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

PDC: Concurrentie voor Google Apps

PDC: Microsoft kiest voor abonnementmodel

PDC: Windows Server gaat de wolken in

PDC: ontwikkelaars zoeken snelle integratie

Windows 7 komt drie jaar na Vista

‘Vista is veiligste besturingssysteem’

'Vista geeft Apple kansen in zakelijke markt'

'Zakelijke adoptie van Vista verdampt'

Migreren naar Vista is een zware klus

Vista blijft na juni te downgraden naar XP

'Vista is onbetrouwbaar'

Programmeurs bannen Vista

Bevestigd: geen Vista maar XP op Olympische Spelen

Microsoft: Vista is nog niet helemaal af

Windows 7 integreert XP twee maal

Microsoft ontwerpt 'XP-modus' voor Windows 7

Win7 ondersteunt meer programma's dan Vista

Microsoft: virtualisatietool kost bijna niets

Microsoft virtualiseert oude applicaties op Vista

IDC: Vista-advies is nieuwe marketingstrategie

Microsoft: stap nu over op Vista

Bèta van Windows 7 beschikbaar

Microsoft dwingt Dell tot prijsvariatie voor XP

Dell rekent meer voor Windows XP-upgrade

PDC: Succes Azure staat of valt met prijs

PDC: Windows 7 sneller dan Vista


Reacties

Ik kan me geen Windows-besturingssysteem herinneren dat niet met aanzienlijke vertraging op de markt kwam.

Voor een analist is de heer Helm dus wel heel erg naief als hij zegt dat de kans groot is dat Windows 7 daadwerkelijk volgens planning in 2010 zal verschijnen.

De opzet is dit keer anders, daarnaast heeft Microsoft geleerd van haar fouten (hopenlijk)

Vista overslaan is een optie waarvoor veel bedrijven denk ik gaan kiezen.

Windows 7 wordt voor Vista wat XP voor Me was.

Hopelijk past Windows 7 wat meer in het straatje met XP, de meeste veranderingen in Vista waren ten nadele van de gebruikerservaring.

Ik zou XP niet met ME willen vergelijken, wel met Windows 2000.
Zo te lezen kan Windows 7 beter Windows NT 6.1 genoemd worden (of ook wel Vista 1.1, maar die naam wil je liever niet aan nieuwe producten koppelen). Het uitbrengen van een te kopen Windows 7 scheelt Microsoft een gratis servicepack bij Vista. En intussen zijn er miljoenen consumenten die Vista gebruiken en als betalende tester ingezet worden.

De vraag is in welke mate software ontwikkelaars rond 2010 hun Windows programma's hebben aangepast aan de Vista/Windows 7 architectuur en of er dan voldoende aangepaste hardware drivers zijn. Een andere vraag is of Microsoft het aan durft en aan kan om ingrijpende aanpassingen rond het bestandssysteem door te voeren, oftewel het Longhorn Client concept na 10 jaar ontwikkeling echt in productie te nemen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-29T00:10:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.