Organisaties verwaarlozen DNS-infrastructuur

Dit artikel delen:

In een ideale wereld zouden er geen DNS-servers bestaan die queries van iedereen willen beantwoorden. “Netwerkbeheerders beseffen onvoldoende dat recursie een risico is.”

Wie had gedacht dat de meeste organisaties hun DNS-infrastructuur inmiddels wel op orde hadden, heeft ongelijk. Dat zegt InfoBlox. De netwerkleverancier liet de Measurment Factory de configuratie meten van vijf procent van alle DNS servers ter wereld.

Cricket Liu, vice president architectuur bij InfoBlox: "In een ideale wereld zouden er geen DNS-servers bestaan die queries van iedereen willen beantwoorden. In werkelijkheid zijn dat er het er ruim vijf miljoen, vierenveertig procent van alle DNS-servers. Netwerkbeheerders beseffen niet dat recursie een risico is. Het is relatief gemakkelijk de cache van een recursieve DNS-server te vergiftigen, zelfs als die is gepatcht tegen de Kaminsky-kwetsbaarheid."

Volgens anderen valt dat risico overigens wel mee. PowerDNS-ontwikkelaar Bert  Hubert: "Het is theoretisch mogelijk de cache te manipuleren van een gepatchte server, maar er is tot nu toe slechts een enkeling met zeer veel moeit gelukt en dan nog onder laboratorium-omstandigheden."

Cache vervuilen

Er zijn twee soorten DNS-servers: authoritative en recursieve nameservers. Alleen het tweede type DNS-server (ook wel ‘resolving' of ‘caching' name server genoemd) is vatbaar voor de kwetsbaarheid die Kaminsky ontdekte. Recursieve nameservers zijn namelijk niet op de hoogte van alle domeinnamen op het hele internet, en sturen daarom vertaalverzoeken aan ‘autoritieve' DNS-servers. In zo'n vertaalverzoek vraagt een DNS-server naar het ip-adres dat hoort bij een bepaald website- of mailadres.

Volgens Liu zijn er ‘veel redenen waarom hij niet houdt van recursieve name servers': "Als een name server een query van mij accepteert, kan ik hem vragen iets op te zoeken op mijn name servers. En dan kan ik allemaal onzindata terugsturen zodat de cache vervuild raakt. Als dat geen recursieve name server was geweest had ik dat nooit rechtstreeks kunnen doen."

"Bovendien kan ik in dat geval bij elke query het ‘message id' zien. Als ik maar genoeg query's stuur, kan ik de message id raden. Dat is eenvoudiger na het bekend worden van de Kaminsky-kwetsbaarheid. Daardoor kan ik de cache van een recursieve name server nog gemakkelijker vervuilen. Daarnaast kunnen recursieve name servers misbruikt worden voor DDOS-aanvallen tegen anderen."

Access Control List

Liu adviseert om het gebruik van recursieve name servers zo veel mogelijk te vermijden. Liu: "Gebruik op zijn minst een Access Control List (ACL). Dat is een lijst van ip-adressen die het recht hebben om queries te stellen aan je name server."

In 2007 was het percentage open recursieve queries op het internet tweeenvijftig procent. Dit jaar is dat percentage vierenveertig procent. Liu: "Dat is een verbetering, maar die verbetering is kleiner dan we verwacht hadden. We hadden verwacht dat de Kaminsky-kwetsbaarheid gebruikers meer bewust had gemaakt van de problemen die open recursieve queries kunnen opleveren."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Getronics ontkent gestuntel met DNS-patch

Tsjechië stapt over op beveiligd DNS-protocol

SIDN: vanaf 2009 overstap naar DNSsec

VS verplicht DNSSEC voor overheid

Firefox beschermt tegen DNS-gat

Getronics: niets mis met Amsterdamse DNS

Aantal DNS-aanvallen neemt toe

'Getronics incompetent bij DNS-patch Amsterdam'

Mailservers nog kwetsbaar voor DNS-lek

DNS-lek ondermijnt vertrouwen in internet

Gepatchte DNS-servers binnen tien uur over te nemen

Nederlander vond als eerste details DNS-lek

DNS-lek maakt internetbankieren onveilig

DNS-patches vertragen internetverkeer

DNSSEC enige oplossing tegen DNS-lek

Gepatchte DNS-servers binnen een dag te hacken

Apple-patch voor DNS-lek deugt niet

Geen nieuwe patches ondanks DNS-gevaar

Apple brengt patch uit voor DNS-lek

DNS-servers aangevallen

Niet alle providers gepatcht tegen DNS-lek

Beheerder patcht DNS-lek vaak ongemerkt

Apple heeft nog geen patch voor DNS-lek

Kaminsky geeft meer details over DNS-lek

Cisco: schakel DNS-server uit

Zeker helft DNS-servers nog niet gepatcht

Patchen DNS-lek is niet voldoende

Minderheid bedrijven heeft DNS-lek gedicht

Details DNS-lek uitgelekt

DNSsec wordt wereldwijd meest gebruikt bij .NL

SURFnet ondersteunt veilig internetprotocol

Internet krijgt beveiligd DNS-protocol

SecureLink richt Haags DNS/DHCP-netwerk in

.com-domein krijgt beveiligd DNS-protocol

Kaminsky vond DNS-lek dankzij fitnessongelukje

Windows 7 biedt betere DNS-beveiliging


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-11-11T07:15:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.