Mac-gebruikers zorgen voor toename IPv6

Eén op de veertig Mac-gebruikers kan via het nieuwe IPv6-protocol het internet op. Dat komt waarschijnlijk doordat zij gebruikmaken van een Wi-Fi-router die IPv6 ondersteunt. Ook Linuxgebruikers zijn vooruitstrevend: bijna één op de honderd Linuxcomputers draait IPv6.

Of een computergebruiker via het nieuwe internetprotocol IPv6 het internet op gaat, hangt sterk samen met zijn besturingssysteem. Gebruikers van het Mac OS X scoren in dit opzicht opvallend hoog: hun apparatuur is in 2,44 procent geschikt voor IPv6. Dat blijkt uit cijfers van Google, die tussen augustus en oktober 2008 een IPv6-test draaide onder een steekproef van bezoekers van het Google-domein.

Linux scoort ook hoog

Ook Linuxgebruikers gebruiken bovengemiddeld vaak IPv6, namelijk in 0,93 procent van de gevallen. Vista-gebruikers scoren net iets hoger dan gemiddeld: 0,32 procent. De reden voor deze uitschieters naar boven is simpel. IPv6-expert Iljitsch van Beijnum: "Elk van bovenstaande drie besturingssytemen gebruikt automatisch IPv6 als er een IPv6-router is aangesloten."

Dat het gebruik van IPv6 vooral onder Apple-bezitters zo groot is, komt bovendien doordat Apple een Wi-Fi-router voor thuisgebruik verkoopt die IPv6 automatisch ondersteunt: de AirPort Extreme. Van Beijnum: "Het blijkt dat 52 procent van de Google-gebruikers die IPv6 draaien, Apple-gebruikers zijn. Apple verkoopt een Wi-Fi-thuisrouter die via de 6to4-techniek IPv6 beschikbaar maakt voor computers achter dat apparaat. Die functionaliteit staat standaard aan. En omdat er in de Verenigde Staten meer Mac-gebruikers zijn, is het IPv6-gebruik daar dus ook relatief hoog (namelijk 0,45 procent)."

IPv6-glas is half vol

Wereldwijd steeg het IPv6-gebruik tussen augustus en oktober van 0,192 procent naar 0,238 procent van de internetters. Gebruikers van Windows XP, Windows 2000 en Windows Server 2003 halen het gemiddelde IPv6-gebruik naar beneden, met een gemiddeld IPv6-gebruik van 0,03 procent, 0,07 procent en een percentage dat kleiner is dan 0,01 procent.

Van Beijnum erkent dat het IPv6-gebruik wereldwijd nog laag ligt, maar is wel blij met de groei: "Tja, dit is een geval van: is het glas half vol, of half leeg. Het IPv6-gebruik is in elk geval nu wel zo hoog dat het meetbaar is. Maar als we een soepele overgang willen als over drie tot vijf jaar de IPv4-adressen op zijn, dan zal het toch harder moeten gaan. Ik verwacht dat we nog iets dichter langs de rand van de afgrond moeten, voordat mensen echt de handen uit de mouwen gaan steken."

Providers en leveranciers

De IPv6-expert hoopt dat internet service providers (ISP) en leveranciers van internetapparatuur IPv6 een steuntje in de rug gaan geven. Op technologiewebsite Ars Technica schrijft Van Beijnum hierover: "Het blijkt dat, als je gebruikers een IPv6-router geeft, een flink aantal van hen het nieuwe procotol begint te gebruiken, waar dat mogelijk is. Dat betekent dat zodra ISP's en leveranciers van thuisrouters IPv6 beschikbaar maken binnen hun kabel- en DSL-modems, we het aantal gebruikers dat klaar is voor IPv6 snel zullen zien stijgen."

Waarom IPv6?

Een internetadres bestaat uit een aantal cijfers. Bij het internetprotocol versie vier (IPv4) zijn er vier miljard combinaties mogelijk. Dat zijn er niet genoeg om alle apparaten ter wereld van een ip-nummer te voorzien. Daarom is een nieuw internetprotocol ontwikkeld: IPv6.

De voorspellingen lopen uiteen, maar experts verwachten dat er in 2010 geen IPv4-adressen meer zijn. Voor die tijd moet worden overgestapt op IPv6. Als dat niet gebeurt, zullen delen van het internet alleen IPv6 ondersteunen, omdat er geen IPv4-adressen meer zijn. Wie de overstap naar IPv6 nog niet heeft gemaakt, kan dan niet meer communiceren met het "IPv6-only" deel van het web.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat een onzin: Mac-gebruikers zorgen voor toename IPv6.
Alsof het apparaat alleen geschikt is voor mac-gebruikers?
Ik gebruik dit apparaat voor diverse Windows en Linux machines, onzin !!!

Het plaatje lijkt mij een minimac af te beelden en niet de airport extreme. Althans niet het model dat bij mij op de plank ligt (naast de minimac).

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-11-14T15:37:00.000Z Jolein de Rooij


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.