EU: gedragscode vult gat marktwerking

De nieuwe EU-gedragscode voor datacenters is niet opgesteld vanuit Europese bemoeizucht, maar als oplossing voor het tekortschieten van de marktwerking. De opstellers van die gedragscode, waaronder ook bedrijven, hebben dat vantevoren al geconstateerd.

Energiebesparing en groene ict zijn niet vanzelfsprekend voor datacenters. Leveranciers van componenten voor datacenters nemen energieverbruik en het milieu niet mee in de totale eigendomskosten (tco) voor hun producten. Sommige leveranciers houden zelfs helemaal geen rekening met tco. Die harde conclusie is getrokken door de opstellers van de EU-gedragscode voor datacenters.

Die gedragscode biedt bedrijven met datacenters en serverruimtes tips, richtlijnen en best practices voor energiebesparing. Het efficiënter gebruik van energie leidt ook tot milieuvriendelijker ict-gebruik. De gedachte is dat ict hier veel aan kan bijdragen.

Niet overlaten aan de markt

De opstellers van de gedragscode, waaronder ook bedrijven, concluderen echter dat de marktwerking hier tekort schiet. Het overlaten aan de markt is dus niet voldoende. Bovendien is er sprake van een overstijgend belang: de voordelen voor organisaties kunnen kleiner zijn dan het algehele maatschappelijk belang. Dit zijn enkele van de conclusies die begin vorig jaar al zijn getrokken naar aanleiding van bijeenkomsten voor de - toen nog in wording zijnde - EU-gedragscode.

Daar is toen ook al opgemerkt dat er weinig tot geen marktwerking is in de publieke sector. De Europese Unie wil juist dat die sector het voorbeeld geeft met energiebesparing en ‘groen' doen. "De markt kan het energieprobleem dus niet oplossen in de publieke sector", valt te lezen in notulen van maart vorig jaar.

Referentie

"De Europese Commissie verwacht van de lidstaten echter een actieplan voor groene publieke aankopen." De informatie, tips en richtlijnen in de gedragscode moeten dus niet alleen bedrijven helpen, maar ook overheden.

Het document, met ook best practices, vervult daarbij de rol van een referentie, waar bedrijven en organisaties zich aan kunnen spiegelen en naar kunnen verwijzen. De gedragscode heeft een vrijwillig karakter. De Europese Unie legt hiermee dus niets op, maar wil inhoudelijk hulp bieden.

Webcast datacenters

Computable heeft op 12 december een live webcast over het datacenter van de toekomst. Het datacenter staat anno 2008 onder toenemende druk. Oude ontwerpen kunnen nieuwe systemen en nieuwe vereisten niet goed huisvesten. De stijgende prijs van energie en de trend van ‘green ict' leggen nieuwe eisen op. Waar gaat het datacenter heen? De webcast van 12 december verkent de opties: verbouw of nieuwbouw, zelf doen of uitbesteden, hoe verzorg je kosteneffectieve uitwijk en recovery?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-01T09:54:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.