Bèta beschikbaar van Windows Server 2008 R2

Dit artikel delen:

De nu vrijgegeven publieke bèta van Windows 7 krijgt veel aandacht, maar Microsoft heeft ook een proefversie vrijgegeven van release 2 (R2) van Windows Server 2008. Dat besturingssysteem, intern Windows Server 7 genoemd, moet ook in 2010 uitkomen.

Microsoft biedt nu een proefversie aan van Release 2 (R2) van Windows Server 2008. Die versie gaat qua interne verbeteringen gelijk op met client-uitvoering Windows 7. Daarvan is nu ook een bèta beschikbaar. Beide Windows-uitvoeringen moeten in 2010 op de markt komen. Vista-opvolger Windows 7 staat gepland voor begin dat jaar. Of de update voor Server 2008 kort daarop verschijnt, is nog niet bekend.

Integratie met Windows 7

De twee nieuwe uitvoeringen van Microsofts besturingssysteem sluiten hecht op elkaar aan. Zo biedt Server 2008 R2 een alternatief voor VPN-verbindingen (virtual private network). Het client-besturingssysteem moet wel ondersteuning hebben voor dat Direct Access. Windows 7 krijgt dat standaard ingebouwd. Daarnaast moet de netwerkinfrastructuur IPsec ondersteunen en eventueel deels IPv6. Dat laatste geldt voor de netwerkdelen die de authenticatie voor Direct Access verzorgen.

Een andere geïntegreerde functie van R2 en Windows 7 is Branche Caching. Dat systeem slaat vaak opgevraagde, centrale bestanden op lokale plekken op, zoals andere vestigingen (branche offices). Dit moet de belasting van WAN-verbindingen (wide area network) verlichten, en de aanschaf van apparatuur voor WAN-optimalisatie overbodig maken.

Virtualisatie

Op serverniveau brengt R2 diverse verbeteringen, onder meer voor virtualisatie. Microsoft voorziet zijn hypervisor Hyper-V van de mogelijkheid virtuele machines te verplaatsen terwijl ze draaien. Die functie heet Live Migration. Concurrent VMware biedt een soortgelijke functie al geruime tijd in zijn virtualisatiesoftware.

Live Migration dient ook voor de virtuele desktopomgeving die Microsoft biedt. De leverancier sluit daarvoor zijn thin client/server-software Terminal Services aan op virtualisatie. Door deze virtual desktop infrastructure (VDI) zijn dan remote desktops te bieden die op de server virtuele machines (vm's) zijn. Gebruikers op afstand maken dan verbinding met óf een Terminal Services-sessie óf een vm.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Windows Seven is bij de laatste beta (ik heb hem hier draaien), van Jan.-2009 nu al zo veel beter dan Windows Vista nu is, ze hadden Vista helemaal niet op de markt moeten brengen... geef mij maar Windows Seven!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-01-12T11:15:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.