AAC Cosmos ontdekt bibliotheek als markt

Dit artikel delen:

Ict-dienstverlener AAC Cosmos levert en beheert voor een groeiend aantal Nederlandse bibliotheken de ict-infrastructuur. De openbare leeszalen deden dat tot nu toe veelal zelf. Net als in andere branches wordt het ict-beheer steeds vaker de deur uit gedaan.

De Nederlandse bibliotheken besluiten steeds vaker het beheer van de ict-infrastructuur uit te besteden. Ict-dienstverlener AAC Cosmos ziet door die ontwikkeling een interessante niche, waarin het zich graag specialiseert. “Wij spreken de taal en hoeven niet telkens opnieuw het wiel uit te vinden”, vertelt accountmanager Paul Slaats.

AAC Cosmos maakte onlangs bekend de ict-infrastructuur voor Bibliotheek Eindhoven te leveren en beheren. Drie jaar geleden haalde het bedrijf al het beheer binnen van het Servicecenter Flevolandse Bibliotheken in Lelystad met onder andere vestigingen in Almere, Emmeloord, Dronten, Zeewolde en Urk. Naast de servers beheert AAC Cosmos ook front office-systemen voor bibliotheekmedewerkers en openbare werkplekken voor bezoekers van de bibliotheek.

De bibliothekenmarkt bewerkte AAC Cosmos al eerder met het in eigen huis ontwikkelde betalingssysteem BNA. Dit systeem kunnen leners in de bibliotheek zonder cashbetalingen de schuld voor te laat teruggebrachte boeken en DVD’s voldoen. Dit wordt tegenwoordig geleverd door een ex-medewerker. Het betalingssysteem opende de deuren van de bibliotheken voor AAC Cosmos.

Versnipperd

De markt voor bibliotheken is versnipperd, vertelt Paul Slaats. “Vaak zijn bibliotheken wel gelieerd aan een gemeente, maar moeten ze zelf de ict regelen. Bibliotheken ontdekken nu dat het loont om zich te concentreren op de kerntaak, het voorzien in de informatiebehoefte van het publiek. Bibliotheken werken steeds meer samen, bijvoorbeeld met zorginstellingen en scholen.”

Bibliotheken werken al samen in de Vereniging van Openbare Bibliotheken, vertelt woordvoerder Francien van Bohemen. “Wij kopen gemeenschappelijk zaken in als breedband internet, energie en koffie, en natuurlijk boeken.” Op het terrein van ict-infrastructuur voor werkplekken en studieplaatsen voor bezoekers is er nog geen gezamenlijke inkoop. “Wel werken wij samen in de website bibliotheek.nl. De landelijke ict-infrastructuur en digitale content hiervoor worden op branchniveau ingekocht.”

De vereniging beheert een keurmerk voor bibliotheeksystemen. Een aantal leveranciers richt zich specifiek op bibliotheken als markt. Zo is NBD Biblion hofleverancier van de leeszalen, het softwarebedrijf Medialab levert de Aquabrowser, waarmee lezers op een intuïtieve manier door de bibliotheekcatalogus kunnen bladeren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-03-10T15:15:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.