Lindows mag bedrijfsnaam in Nederland blijven voeren

De Amsterdamse rechtbank heeft Microsoft een gevoelige klap gegeven met de uitspraak dat Linux-distributeur Lindows haar naam kan blijven gebruiken voor ‘algemeen zakelijk gebruik’ in Nederland.

De uitspraak heeft wereldwijde gevolgen voor Lindows omdat een overwinning van Microsoft ertoe geleid zou hebben dat Lindows haar bedrijfsnaam moest wijzigen, nadat een gerechtelijke uitspraak in Nederland in januari 2004 Lindows al dwong om de naam van haar besturingssysteem en website te veranderen in ‘Linspire’. Maar de Linux-distributeur bleef ‘Lindows’ gebruiken als bedrijfsnaam en op 27 mei zei rechter Rullman in zijn vonnis dat "niet elk gebruik van de bedrijfsnaam Lindows inbreuk maakt op het handelsmerk van Windows", waarmee gesuggereerd wordt dat het gebruik van Lindows toegestaan is voor legale en handelsmerkdoeleinden.

 

De rechter merkte op dat Lindows zijn naam momenteel alleen in kleine letters op de eien website en productdocumentatie gebruikt en duidelijk stelt dat het niet gerelateerd is aan Microsoft. Later dit jaar zullen Lindows en Microsoft de degens opnieuw kruisen in het Amerikaanse gerechtshof in Seattle, waar een jury moet beslissen of het woord ‘windows’ al een algemene computerterm was vóór 1985, toen Microsoft het voor het eerst introduceerde voor haar besturingssysteem.

 

Volgens Microsoft is de term ‘windows’ in de it-wereld synoniem aan het ‘Windows-besturingssysteem’ en maakt Lindows misbruik van het handelsmerk van Windows-software. Lindows wil echter vast laten stellen dat Microsoft in eerste instantie geen handelsmerk verdiende voor de naam van zijn besturingssysteem omdat het daarbij gebruik maakte van een ‘algemene computerterm’, waarop volgens Lindows geen handelsmerk afgegeven kan worden.

 

De term ‘windows’ is volgens Lindows algemeen omdat het softwareprogramma’s beschrijft die in rechthoekige vensters op het scherm verschijnen, en was dat in 1985 niet afhankelijk van het besturingssysteem van Microsoft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-06-01T10:09:00.000Z Redactie Computable/Channelweb
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.