Windows 7 ligt voor kerst in de schappen

Dit artikel delen:

De opvolger van besturingssysteem Vista komt voor het eind van 2009 op de markt. 'Als de feedback op Windows 7 voldoet aan onze verwachtingen, kunnen we de fase van 'release to manufacturing' binnen drie maanden afronden. Als dat lukt, moet het mogelijk zijn om de eerste pc's met Windows 7 voor de feestdagen beschikbaar te hebben', meldt senior vice president Windows engineering Steven Sinofsky van softwareleverancier Microsoft.

De release candidate van Windows 7 is sinds begin mei als download beschikbaar voor bètagebruikers en vroeggeïnteresseerden. Deze versie van het nieuwe besturingssysteem is normaal gesproken een van de laatste testversies. Zodra de feedback van alle testers is verwerkt in een allerlaatste release candidate, legt Microsoft Windows 7 op de drukpers ('release to manufacturing').

De bedoeling van de bètaversie is het grootschalig testen van de nieuwe software, schrijft Sinofsky op het bedrijfsblog. Daarbij is Microsoft vooral geïnteresseerd in terugkoppeling over het besturingssysteem zelf en over de interactie met hardware, software en code van partners. Het bedrijf heeft zich 'perfecte en volledig geïntegreerde pc's' ten doel gesteld. Microsoft wil daarmee problemen voorkomen zoals die zich bij Windows Vista voordeden. Vista is mede door alle problemen met randapparatuur en softwarecompatibiliteit nooit geliefd geweest bij gebruikers.

XP-modus

Om twijfelaars over de streep te trekken, ontwikkelde Microsoft voor Windows 7 de XP-modus (XPM). Dat is een virtuele Windows XP-omgeving die draait onder Windows Virtual PC. Binnen die modus kunnen gebruikers applicaties draaien die zijn ontworpen voor Windows XP. XPM is opgenomen in de release candidate van mei 2009. Uit tests met deze bètaversie blijkt dat de modus vaak niet vlekkeloos werkt op laptops. De meeste oudere en een groot deel van de huidige systemen zouden niet zijn uitgerust met een processor die voorzieningen voor virtualisatie biedt.

Expert Windows 7?

Ben je ook helemaal thuis in Windows 7 of een willekeurig ander besturingssysteem? Meld je dan nu als expert voor het Topic Besturingssystemen aan! Stuur een e-mail met contactgegevens en een korte motivatie waaruit de expertise blijkt naar besturingssystemen@computable.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

XP-modus Windows 7 werkt niet voor iedereen

Release candidate Windows 7 bevat XP-modus

Windows 7 integreert XP twee maal

Microsoft ontwerpt 'XP-modus' voor Windows 7

Windows 7: de Vista Ferrari

Fabrikanten kunnen nu al Windows 7 testen

Windows 7 krijgt twee zakelijke versies

Intel vindt Windows 7 niet belangrijk

Bèta Windows 7 bevat beveiligingslek

Microsoft-servers overbelast door Windows 7

Bèta van Windows 7 beschikbaar

Windows 7 biedt betere DNS-beveiliging

PDC: Windows 7 sneller dan Vista

Nieuwe Windows-versie krijgt naam Windows 7

Beveiliging Windows 7 wordt minder opdringerig

Windows-baas Steven Sinofsky verlaat Microsoft

Microsoft viert 25-jarig bestaan Windows

TestLab: W7 is wat Vista had moeten zijn

'De hele wereld praat met Microsoft'

'Helft bedrijven gebruikt eind 2010 Windows 7'

Windows 7 komt eerder voor zakelijke klanten

Volledige Windows 7 E-versie voor upgradeprijs

Microsoft: Wel verlengde downgrade voor XP

Microsoft: geen verlengde downgrade naar XP

Windows 7 komt uit op 22 oktober


Reacties

Ik ben verward. Het plaatje bij dit artikel lijkt in niets op het bureaublad wat ik bij de RC zie..

Is dit misschien een zogenaamd "gelekt" plaatje zoals we die in de afgelopen maanden wel meer hebben gezien? Of heb ik ergens een verborgen instelling over het hoofd gezien...

@ Diederik Toet
Was het niet mogelijk even in de internationale pers te kijken? Ik heb een paar dagen geleden een artikel gelezen met de exacte opgave van het probleem dat MS heeft met de virtualisatie voor de XP modus. Dat ligt aan de CPU's van o.a. Intel waar deze feature niet altijd geaktiveerd is.
Zoiets hoort toch in een bericht als dit.

Krijgen de mensen die onlangs Vista hebben gekocht (of door de strot geduwd bij hun aankoop van hun p.c.) hun geld terug of een gratis update naar Windows 7?

Lijkt me wel zo netjes.

Kan iemand mij zeggen waarom wij uberhaupt die upgrade van Windows nodig hebben. Windows XP werkt toch prima.

Dit is hetzelfde als die Ofiice troep. Ben je gewend om met Word 97 te werken stuurt iemand je Word 2000 documenten op, zodat je op een gegeven moment wel moet upgraden.

Microsoft is het meest overgewaardeerde bedrijf van deze aardbol.

A. Ze maken overbodige producten
B. Ze zorgen voor extra ergernissen door vastgelopen machines en incompatibele versies
C. Ze dwingen je tot extra kosten wegens min of meer gedwongen upgrades
D. ze zorgen ervoor dat bedrijven extra moeten investeren in hardware en opleiding

Zucht, waarom trappen we er toch telkens weer in.

@gast, Daar hoef je niet op te rekenen. Vanaf een bepaald moment krijg je inderdaad een upgrade waardebon bij de aanschaf van een Vista licentie om gratis een Windows 7 upgrade te kunnen uitvoeren, maar dit zal pas vanaf Juni/Juli het geval zijn als ik mij goed kan herinneren. Voor de mensen die voor die tijd een Vista licentie hebben aangekocht zullen voor een upgrade naar Windows 7 gewoon moeten betalen.

De verwachting is dat de RTM begin oktober final is, dus de eerste systemen met OEM liggen begin november in de winkel.

Wat ben ik toch blij met mijn appeltje. Ben echt super blij dat in van XP naar Apple ben gegaan. Een nieuwe versie op een Apple kost 134 euro in dvd-versie en via de Apple site upgraden 89 euro.

Na jaren geleden geloofd te hebben in Windhoos'95 en na veel softwarematig gezijk overgestapt op
nieuwe pc met xp de eerste release gaf al direct software problemen door de ene blauwe scherm na het andere dat verbeterde na sp2,totdat die volledig vast liep.Nu een nieuwe laptop met Vista verschillende blauwe schermen errors en freezes meegemaakt te hebben heb het helemaal gehad met deze software boer.Mijn volgende besturingssysteem wordt Linux.Dan maar wat extra verdiepen in de pc.Die ami's kunnen geen deftige auto's,motorfietsen en pc-besturingssystemen rigt out of the box maken,zoveel is mij duidelijk geworden.

Heb al jaren windows xp draaien zonder problemen, het ding staat bijna 24/7 aan en ik gebruik deze vrij regelmatig. Op mijn Laptop heb ik XP en ook daarop zonder problemen ondanks het gebruik van Hibernate.

Zelf na het verwisselen van alle hardware behalve mijn HDD loopt mijn windows versie prima, af en toe een defragmentatie maar meer is niet nodig. Kortom, ik ben zeer tevreden met mijn Xp installatie die al zeker 7 jaar draait.

Kortom, het zijn vaak de gebruikers en soms windows dat het probleem is. Dit kan ik overige beamen, want ik heb dagelijk genoeg gebruikers aan de lijn die hoe dan ook het systeem weten te verklooien met hun "dagelijkse" ellende dat ze werk noemen.

Er mag best eens wat positiever gereageerd worden op de moeite die windows doet om een Idiot proof systeem te maken voor eind gebruikers die niet snappen waar ze mee bezig zijn of niet de moeite nemen om dit te snappen.

Kortom ik kijk mijn ogen uit naar Windows 7

@Spagaat: Windows XP werkt prima? Ook 64-bit dus? I rest my case :) Windows XP 64-bit is een van de slechtste systemen die ik in mijn leven gezien heb.

En ja, ik heb wel 64-bit nodig, want ik heb 16G RAM, die ik ook werkelijk nodig heb...

Vladimir:

Welke normale gebruiker heeft nu 16GB RAM nodig.

I rest my case.

Ik draai windows vista 86x. Lekkere software nooit geen problemen mee. Wat een gezeur over een windows versie. Wees blij dat ze er zijn. Zonder zou je niet kunnen. Geen Games, geen fotos bewerken, geen muziek die je kunt rippen, geen films die je kunt shrinken. En waarom zou je 16 GB nodig hebben. Volgens mijn is 4 GB of 8 GB genoeg. Spreek uit ervaring. :) :)

@loliepopDD, voor 8GB geheugen ben je wel een 64bit OS nodig, maar verder ben ik het eigenlijk wel met je eens.

Iedere keer het gezeur weer over Microsoft en Windows versies. De grootste problemen onstaan doordat je oude hardware dan wel oude software wilt gebruiken op een nieuw OS. Doordat iedere keer deze backward compatibilteit gewaarborgt moet worden, wordt ontwikkeling/vooruitgang tegengehouden.

Mijn ervaring is dat op het gebied van hardware (in het geval van Windows Vista) veel fabrikanten het gewoon hebben laten afweten. Oa. CreativeLabs en Nvidia waren erg laat met fatsoenlijke drivers voor hun hardware. Terwijl Microsoft vergenoeg van te voren voor het nieuwe driver model heeft gewaarschuwd en ook de nodige informatie heeft verschaft. Dit wordt bevestigd door het fijt dat er genoeg fabrikanten hun zaken wel op orde hadden/hebben.

Daarnaast vind ik het persoonlijk niet vreemd dat bijvoorbeeld een HP geen support meer leverd op hardware van drie jaar of ouder in het geval van een nieuw OS. Simpel weg omdat deze hardware economisch gezien afgeschreven is. Oke, voor de particulier is dit wat minder, maar er zitten gewoon niet genoeg marge op de verkoop van consument scanners en printer om deze tot in den eeuwigheid te ondersteunen. Daarbij is deze hardware ontworpen met het oog op Windows XP.

Persoonlijk werk ik nu zo'n jaar met Windows Vista en ben nog geen enkel probleem tegengekomen. Geen software of hardware welke niet functioneerd, vastlopers of bleu screens. Helemaal niets van dit alles en ik doe genoeg met mijn systeempjes.

P.s. Ik heb wel een printerje en scanner staan die niet meer onder Vista werken, maar beiden zijn meer dan 4 jaar oud en zoals ik hierboven al aangeef dit vindt ik niet vreemd dat ze niet meer functionere onder een OS die grondig is aangepakt op het gebied van drivers.

'loliepopDD' en 'ICTer' hebben groot gelijk.
Dat gejammer over Vista: 'dit werkt niet en dat is klo*te'.
Ligt aan de Leek gebruikers inderdaad, werk zelf met XP, Vista en Windows 7 RC en ervaar geen enkel probleem. Vista en Windows 7 RC werken zelfs beter en sneller dan XP.

Het is heel simpel: Wil je de nieuwe OS gebruiken, koop dan ook nieuwe hardware. Doe je dat niet, dan zul je inderdaad problemen met zich mee brengt, wat ook volledig logisch is.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-05-12T14:24:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.